Omet navegació

2. IDE i Firmware

IDE

Un entorn integrat de desenvolupament o IDE (acrònim en anglès de Integrated development environment), és una eina informàtica per al desenvolupament de programari de manera fàcil i ràpida. Així doncs, és un entorn de desenvolupament que agrupa diferents funcions en un sol programa, habitualment: editor de codi font, compilador de codi font a binari, depurador d'errors de programa i un programa d'interfície gràfica o medi amb que el programador es comunica amb la màquina de forma gràfica. Utilitzarem el entorn integrat de desenvolupament «Thonny» per programar amb una variant de Python adaptada per programar estris IoT.

A l'institut usarem maquines amb el sistema operatiu GNU Linux Ubuntu o LLiurex. A casa pots emprar si vols Windows 10. El avantatge del dels programaris lliures és que poden instal·lar-se en qualsevol sistema operatiu. Les instruccions estan a continuació per als dos sistemes operatius.

Firmware

En sistemes electrònics i ordinadors, el microprogramari (en anglès firmware) és un bloc d'instruccions de programa per a propòsits específics, gravats en una memòria de tipus no volàtil (ROM, EEPROM, flash, etc.), que estableix la lògica de més baix nivell que controla els circuits electrònics d'un dispositiu de qualsevol tipus. Fins a mitjans dels anys 1990 el procediment típic per actualitzar un firmware a una nova versió era substituir el xip de memòria ROM connectat a un socket. Hui en dia aquest procediment no és habitual, ja que els fabricants han afegit una nova funcionalitat que permet gravar les noves instruccions en la mateixa memòria, fent de l'actualització un procés molt més còmode i dinàmic. Però, aquest procés d’actualització d’un firmware s’ha de realitzar amb molta cura, tenint en compte que al ser un component vital, qualsevol error pot deixar a l'equip inservible.

Per gravar el firmware a les ESP32 utilitzarem el programa «esptool» que requereix tindre instal·lat al nostre sistema operatiu «python3». . Les instruccions estan a continuació per als dos sistemes operatius GNU Linux Ubuntu i LLiurex , i també per a Windows 10.

Et caldrà per continuar:

  • Ordinador amb Ubuntu / LLiurex o Windows 10.
  • ESP32
  • Cable USB
  • Un led
  • Una resistència de 150 Ohms o superior ( fins a 330 Ohms)
  • Una targeta proboard.
  • Portapiles.
  • 4 piles de 1,5 V
  • Cables

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)