Funcionament GeoGebra

 

Anem a veure com funciona GeoGebra mirant pas a pas com es fa una aplicació de java.

1. Per arrancar GeoGebra anem a cercar la icona a Aplicacions , Educació , GeoGebra.

icona GeoGebra

2. Veiem aquesta pantalla, anem a inserir una imatge d'una bicicleta que em dibuixat amb Inkscape, i em exportat en PNG.

insereix imatge geo 02

Ací la teniu.

geo 3

3. Anem al menú visualitza i despremem eixos per amagar-los i premem objectes auxiliars per mostrar-los.

visualitza geo 4

 4. Dibuixem dos punts que mourem després sobre els eixos del pinyo i del plat. ( punts A i B )

punt nou geo 5

 

5. Entrem les variables RadiPlat_1=20 i RadiPinyo_2=5 a la finestra d'entrada algebraica que veus a la part de baix a la imatge.

entrada geo 6

 6. Dibuixem una circumferència donada el centre  A ( i B en l'altra ) i el radi RadiPinyo_2 ( i RadiPlat_1 en l'altra) , utilitzant el botó que veieu en pantalla, per donar el radi escrivim en la finestra en la qual el programa ens demana el valor, el nom de la variable que hem entrat (no posem el valor numèric) , és a dir , posarem RadiPinyo_2

 

circumferència geo 7

Si les circumferències no és veuen bé , sols heu de premer la rodà del ratolí  per canviar l'escala i ajustar la mida de les circumferències, moveu els punts A i B i continuem.

7. Ara anem a convertir els valors dels radis en punts lliscants i llavors podrem modificar el seu valor de forma gràfica movent un botó sense utilitzar el teclat.

Per fer això anem a la finestra esquerra d'objectes lliures i premem sobre RadiPinyo amb el botó dret , marquem Mostra Objecte

punt lliscant geo 8

ara anem a la pestanya punt lliscant de propietats i posem un mínim i un màxim raonable i després fixem la posició de la barra punt lliscant.

punt lliscant geo 9

 

8.  Posem dos segments amb longitud donada des d'un punt en cada circumferència , amb punts en A i B , i longitud els radis respectius, després de crear cada segment cal moure amb l'eina mou ( la fletxa del costat esquerre de les eines ).

segment geo 10

 9. Unirem ara amb segments entre dos punts les dues circumferències de forma tangent, i axí tindrem la cadena de la bicicleta. Unirem C amb E , i D amb F.

 

segment geo 11

10. Ara cal moure els punts A i B per fer-los coincidir amb els eixos del pinyo i del plat. També cal ajustar els valors màxims  d'aquests radis per que tinguem un valor raonable al dibuix.

 

mou eixos geo 12

11. Afegim text amb les definicions i equacions que volem que coneguem els alumnes . Afegim també la variable v1 com valor lliscant.

 

text i equacions geo 13

12. Ara per no liar els alumnes , premem amb el botó dret sobre les varibles el valor del qual han de mirar els alumnes , i les fem  auxiliars ,així sóm més fàcils de trobar. També cal premer sobre les varibles que volem amagar i desmarquem mostra l'objecte i/o mostra la etiqueta.

L'aplicació final de java acabada és aquesta.

 

aplicació de java acabada geo 14

Ja sols faltaria inserir l'apliació dins de la unitat feta amb eXelearning com s'explica a l'apartat següent i afegir activitats per treballar amb aquesta aplicació de java.

Com que aquesta secció ha estat una introducció ràpida a GeoGebra , el més aconsellable és que us mireu si teniu problemes els següents tutorials per aprendre com funciona  GeoGebra en català:


Sota la llicència de GNU Free Documentation License