Testimoni del penúltim brigadista internacional viu

El passat 18 de abril vaig escoltar a Oliva el testimoni de Josep Almudéver Mateu brigadista internacional d’origen valencià, nacionalitzat francès, de 99 anys i d’una lucidesa admirable.

La xarrada va començar amb la presentació de David Gonzàlez, alcalde d’Oliva (a la dreta a la foto de sota), va continuar uns breus minuts amb Toni Simó, historiador (a l’esquerra de la imatge) i va continuar amb el testimoni de Josep amb breus preguntes de Toni que aclaria alguns punts dels fets narrats.

José Almudéver Mateu (al centre)

Va ser emocionant escoltar el testimoni del brigadista Josep, des de la seua infància a Aïn-Seba (Marroc), el seu pas pel camp de concentració d’Albatera, la seua activitat com guerriller maqui a llevant, fins la seua fugida a peu per Sant esteve d’en Bas (Girona) fins la frontera francesa, i a més a més escoltar-lo en català en la seua variant sud-occidental central no apitxada.

Ara que la democràcia retrocedeix a velocitat de vertigen  convé no oblidar els moments més foscos del nostre passat per que no tornen mai més.

Us deixe el fitxer d’àudio en format mp3 per si voleu escoltar-lo.

També podeu llegir el seu testimoni escrit.