Què és Catalunya per als valencianoparlants ?

N’estic una mica tip d’aquesta campanya electoral. He viscut deu anys a Catalunya i m’han tractat molt bé, ningú no em va criticar per la meua forma de parlar el català del sud, i en canvi quan vaig tornar a València vaig patir en algun comerç menyspreu per parlar en valencià i no parlar l’espanyol. Així que em faig la pregunta, què és Catalunya per als valencianoparlants ?

No puc parlar més que per mi mateix. Catalunya és la terra d’on van vindre els meus avantpassats el 1286 des del Comtat de Barcelona. Aquests colons van fundar el poble on vaig nàixer i per això continuem parlant el català 729  després.

El cap d’estat català que va fundar el nostre territori no ho va fer annexionant-nos a Catalunya, sinó que va fundar un regne nou anomenat Regne de Valencià. Això explica per què els valencians no som catalans tot i que parlem la mateix llengua.

Però és aquesta explicació la única que ens donat els partits valencians per manifestar que som diferents dels catalans? No, la dreta valenciana i l’espanyola es va arribar a traure de sota la manega que els valencians vam baixar del cel com els OVNIS, diguent que érem descendents del mossàrabs. No us vaig a dir com es van posar els lingüistes quan van recordar a aquestes eminències polítiques valencianes que els mossàrabs parlàvem àrab i que ja estava bé de fer el ridícul. El mateix ridícul que faria qualsevol que negués que el castellà de Mèxic, el de Colòmbia i el d’Espanya són la mateix llengua.

Aquest estat plurinacional s’hauria pogut arreglar fa 20 anys si s’hagués modificat llavors la constitució per blindar les llengües cooficials i fer obligatori els seu aprenentatge als territoris històrics on es parlen aquestes llengües. Si a més a més, hagueren suprimit les diputacions provincials i la seua despesa inútil de 60000 milions d’Euros, hagués passat a mans autonòmiques en coses més útils, on s’hagués gastat en sanitat i educació públiques, recerca universitària o prestacions socials,  una altre gall hauria cantat. Però clar això suposava tocar els privilegis dels polítics i com de moment anaven pagant els catalans sobre tat, però també valencians i illencs, doncs «carró que rodi no el toquis».

L’estat que tenim és una altra cosa que no vull qualificar. Els catalans tenen la paraula aquest cap de setmana.

4 comments

Anar al formulari de comentaris

  • JAVIER on 13 d'octubre de 2015 at 11:16

  Hola Carles, sóc llicenciat en història per la Universitat de València, encara que el concepte d’estat és molt ampli, si et refereixes a “estat modern” com actualment s’entén, els territoris que actualment són Catalunya no eren un estat, sinó part de la Corona d’Aragó ( S. XII-XIII Casal d’Aragó, i després S.XIV Corona del regne d’aragó), des de l’any 1164 quan Alfonso I d’Aragó va rebre els títols dels seus pares la Reina d’Aragó i el Comte de Barcelona. No indiques que poble eres, però per descomptat no serà Morella, conquistada per un noble Aragonés abans de la campanya del seu rei Jaume I. Si estudies el *Llibre del *Repartiment veuràs que dir “el meu poble va ser repoblat” per aquests o els altres ha de ser matisat per “majoritàriament” aquests o els altres. Se sap que no solament persones vingudes des del Comtat de Barcelona i el Regne d’Aragó van repoblar, també es van quedar mercenaris d’altres “nacions” i sempre va ser majoritària de manera aclaparadora la població autòctona que es va quedar. Espere haver-te ajudat a no confondre a qui no tinga uns coneixements bàsics d’Història. Una abraçada.

   • on 30 d'octubre de 2015 at 23:47

   Hola Javier, disculpa el retard en respondre degut a problemes amb la línia de ADSL de Movistar que m’ha deixat tirat quasi 20 dies.
   Soc de Pego. Ací tens una pagina amb una mica d’informació històrica de Pego relacionada amb la conquesta de Jaume I.
   Gràcies per l’aclariment.

  • Jordi on 17 de juliol de 2023 at 8:01

  He arribat aquí per un altre tema. Han passat anys i no sé si algú ho llegirà però parlar d’estat, un concepte modern a l’edat mitjana no té sentit. En aquella època els territoris estaven sota un senyor i podem parlar de regnes, comtats, etc. Tampoc s’ha de confondre Corona amb Regne. I parlar de Catalunya definint-la només del 1164 endavant és buscar una finalitat que no té res a veure amb la història.

  Salut

   • on 22 de juliol de 2023 at 10:11

   Hola Jordi, gràcies per l’aclariment. Quan vaig fer eixe escrit, fa 8 anys, pensava en que el monarca que va fundar el Regne de València, no tenia per que haver fundat un nou regne, doncs hagués pogut crear comarques integrades a l’estil de la Catalunya nova. El catalans diferencien molt bé la Catalunya vella de la Catalunya nova dins del seu territori. Si va crear el regne és per que políticament l’interessava.
   Salutacions cordials.

Els comentaris estan desactivats.