La degradació que introdueix la LOMQUE

Ja sabíem que la LOMQUE anava a introduir les proves de revalida en èpoques massa matineres deixant a molta gent tirada, i que obria la porta al copagament dels ensenyaments post obligatoris. Acaba de publicar-se el decret valencià amb el nou currículum de la LOMQUE   i comprove estupefacte que, a més a  més, han retallat en coneixements el temari dels alumnes, això vol dir que els futurs alumnes que seguisquen el  nou temari seran més ignorants en alguns branques:

1) Els alumnes de d’ESO tindran menys hores de robòtica i automatismes ja que  ho veuran sols a quart d’ESO a Tecnologia, quan fins ara es donaven abans aquests coneixements i no serà ni obligatòria cursar aquesta matèria.

2) Els alumnes d’ESO deixaran de rebre coneixements de: -Formes de produir energia elèctrica. – Tipus de centrals elèctriques. – Impacte ambiental en la forma de produir l’energia elèctrica. -Consum energètic.  Aquests coneixements sols es veuran al batxillerat en una matèria optativa (Tecnologia Industrial).

Això vol dir que els futurs ciutadans en un elevat percentatge no tindran cap coneixement de: -Empremtes de carboni. -Calcul de factures elèctriques. – Tria de proveïdors elèctrics ecològics. -Tecnologies amb baix impacte al medi ambient com la fotovoltaica. – Conceptes de robòtica i automatismes que ara es donen amb Scratch i Arduino.

Les companyies elèctriques tradicionals poden estar d’enhorabona, van a tindre un clients futurs sense cap exigència sobre medi ambient relacionada amb la producció d’electricitat. Podran dir a gust que les energies renovables són tonteries  de països pobres i que el que cal utilitzar a Espanya és petroli a punta pala que és la millor energia del món. A més a més, els futurs ciutadans van a ser consumidors d’aparells tecnològics sense entendre res del seu funcionament.

Si d’alguna estic orgullós com a docent és d’haver tractat d’explicar als meus alumnes aquests conceptes i quin futur pròxim tenen al seu abast, com triar la companyia proveïdora d’electricitat basant-se en la minimització de l’impacte ambiental provocat sobre el planeta sense que el preu augmente.

Als alumnes d’ESO els he fet calcular l’empremta de carboni que té consumir energia a sa casa en funció del seu proveïdor energètic. He fet que calculen la seua empremta de carboni en funció del tipus de cotxe que van conduir, donant-los  a escollir tipus de vehicle elèctric, tipus de vehicle de combustibles fòssils i tipus de proveïdor elèctric a sa casa per recarregar el vehicle elèctric.

Als alumnes de batxillerat els he fet construir un prototip per calcular la gravetat, he fet que ho programen amb Arduino i faig que comparen el seus valors mesurats amb el que s’obtendria al projecte GRACE de la NASA i el Centre Aeroespacial Alemany que s’utilitza per calcular la velocitat a la qual avança el canvi climàtic.

No crec que cap dels meus alumnes estiga disgustat amb el que els fet aprendre però amb el nou currículum això ja no ho explicarà ningú. Si hi ha algun docent d’alguna autonomia que vaja a ajornar l’entrada en vigor de la LOMQUE i vol fer una ullada al que hem fet al nostre centre li penge l’enllaç ací: Innovació 2015