Hugin (1): Fotografies panoràmiques

Comence aquesta entrada per explicar en català com funciona el programari lliure Hugin que és un gran desconegut al nostre país.

Podeu descarregar-vos i instal·lar Hugin per a Windows, Mac, i Linux. Aquest programa està traduït al català i al català (valencià). Si voleu tindre la versió actual (2014) en català us caldrà copiar el fitxer hugin.mo (català) o el fitxer hugin.mo (valencià) a les carpetes següents del vostre ordinador. A les següents versions ja vindrà compilat el programa en català amb la traducció actualitzada.

Windows: Copieu el fitxer hugin.mo a la carpeta %USERPROFILE%\Menú inicio\Programas\locale\XX\LC_MESSAGES\hugin.mo     -->  on XX és la llengua per defecte del vostre sistema.

Mac: En Mac OS el fitxer es troba dins del paquet Hugin: Premeu sobre Hugin.app i al menú contextual, seleccioneu «Muestra contenido del paquete», des d’allà dins «Contenidos/Recursos/XX.lproj/locale/hugin.mo  –> on XX és la llengua per defecte del vostre sistema.

Linux: En Linux el fitxer hugin.mo es troba a la carpeta /usr/share/locale/XX/LC_MESSAGES/hugin.mo --> on XX és la llengua per defecte del vostre sistema.

Si teniu un Ubuntu per instal·lar el Hugin obriu el Centre de programari de l’ubuntu, cerqueu Hugin i premeu el botó per instal·lar-lo. Per tindre’l en català en qualsevol de les dues variants baixeu-vos el fitxer hugin.mo i ara  obriu un terminal i escriviu l’ordre

sudo nautilus

ara s’obrirà una finestra on podeu copiar el fitxer hugin.mo baixat adés i pegar-lo a la carpeta  /usr/share/locale/ca_ES/LC_MESSAGES/ que trobareu si navegueu per les carpetes del sistema.

No és una mala idea deixar una copia de seguretat del hugin.mo original amb el nou nom hugin.mo.old i pegar després el fitxer nou. Ara ja podem començar a treballar de forma gràfica amb Hugin i oblidar-nos del terminal per sempre més.

1- Iniciem el Hugin des del nostre menú de programes o des del menú Dash.

Arranc Hugin2- Premem el botó «1- Carrega imatges…» per carregar les fotografies que anem a assemblar per fer una panoràmica, preses des del mateix punt amb un trípode i amb anglés de 30º entre cada fotografia per fer que les imatges tinguen un grau de superposició elevat.

1- Carrega imatges

 

3- En acabar de carregar totes les imatges, prem el botó « 2. Alinea…» per tal que l’algoritme del programa cerque punts de control entre fotografies.

2- Alinea...4- L’assistent es posa treballar i troba punts de control entre totes les fotografies o entre grups aïllats de fotografies si dues consecutives d’elles no es superposen gens.

2- Assistent alineació

Si les fotografies estan prou superposades tindran prou punts de control i l’assistent acabarà ràpid.

Fotografies ben encaixades5- Si tot a anat bé ara ja podem prémer el botó «3. Crea el panorama … » i un segon assistent ens demanarà  que definim el format del mapa de bits en que exportarem la nostra panoràmica (Jo he triat *.PNG en la imatge de baix però podeu triar també *.TIFF o *.JPEG) ,

Paràmetres d'eixidaque anomenem i alcem el projecte en format *.pto

Alça Projecte que anomenem i alcem la imatge a exportar en el format de mapa de bits triat

Panoràmica Refugi la FigeretaA continuació es posa en marxa el processador per lots que enganxa les imatges bit a bit

Processador per lotsi en acabar ja tenim la nostra panoràmica feta.

Si volem modificar els anglés de guinyada, capcineig, balanceig, ho podem fer en la pestanya Mou/Arrossega

Guinyada, Capcineig, BalanceigSi volem canviar la projecció triada inicialment ho podem fer a la pestanya «Projecció»

ProjeccióAcí teniu la panoràmica final.

Prem per ampliar la panoràmica i poder fer zoom

Prem sobre la imatge per ampliar la panoràmica i poder fer zoom

Si teniu curiositat aquesta panoràmica s’ha pres des del refugi La Figereta que pertany al Centre Excursionista de Pego i la podeu llogar per anar d’acampada i torrar xulles molts caps de setmana (però que conste que no soc membre ni tinc accions del Centre Excursionista).