El meu primer kernel pànic (xifrat LVM)

M’he emportat un esglai enorme quan després d’algunes actualitzacions fallades on s’actualitzava tot excepte el kernel que em donava errors, ahir no em va arrancar l’ordinador i em donava el missatge de kernel pànic següent.

la causa d’aquest kernel pànic era que el portàtil té instal·lat una versió d’Ubuntu amb tot el disc xifrat amb LVM, això sols deixa la una partició sense xifrar anomenada /boot que es on s’instal·len les imatges del nucli o kernel. El que m’ha passat és que el meu portatil té una versió LTS de llarg suport que no reinstal·le cada any, per a això estan les LTS, ha acabat omplint-se tota la partició /boot , i quan s’ha instal·lat el darrer nucli no tenia espai per acabar de guardar en la /boot els fitxers de configuració i arrancava amb el missatge kernel pànic que veieu més amunt.

Anem a veure com resoldre aquest error de forma segura sense perdre les dades.

1- El primer és reiniciar el portàtil i fixar-vos en la finestra següent, i escollir per arrancar l’opció «Opcions avançades d’Ubuntu»

2- Trieu el segon nucli de la llista que veureu a la vostra pantalla d’arranc. El primer és el que no està configurat bé i done el missatge d’error. Per triar el segon nucli CAL ESCOLLIR LA TERCERA LINIA (LA QUE NO TÉ EL RETOL «RECOVERY MODE»)

3- Poseu la contrasenya de desxifrat del disc dur i entreu

4- Aneu al menú d’aplicacions, eines del sistema, administració, i gestors de paquets synaptic.

5- Ara escriviu en la finestra de paquets a cercar «linux-image» i fixeu-vos en els números de les versions que teniu del kernel. Aneu a marcar algunes versions per desinstal·lar i aneu a deixar la versió més alta que no està acabada de configurar ( però ho farà de forma automàtica en quant tinga prou espai al disc en la partició /boot ) i la següent versió que és la que esteu executant, fixeu-vos doncs en els números. (En roig el que anem a desinstal·lar). Apliqueu els canvis.

6- Tanqueu el synaptic després d’aplicar els canvis i reinicieu l’ordinador. De nou teniu el vostre Ubuntu sense problemes per a arrancar.

La veritat és que tindre el vostre disc dur totalment xifrat en Linux amb LVM no té preu. Si us el roben no us podran traure la vostra informació personal.

Si voleu saber com de buida s’ha quedat ara la partició /boot obriu un terminal i escriviu «df» i al final de la llista tindreu el % ocupat per /boot.

Com que tenim un 56% ocupat per /boot podem estar tranquils durant bastants mesos.

Donem gràcies a que Linux és minoritari i els defraudadors de la «Gurtel» no van guardar mai els documents en un Linux amb disc dur totalment xifrat.