Teclat per defecte en Kubuntu Xubuntu 14.04

Aquest estiu he canviat la distribució Linux del meu portàtil a kubuntu doncs ja n’estava tip d’esbarallar-me amb els enllaços a programes a l’escriptori Unity quan els programes no tenien un arranc predeterminat per al sistema.

Kubuntu em va molt bé, no l’havia provat fent una instal·lació neta amb ell i m’ha sorprès com n’és de configurable. Tanmateix el meu portàtil ja és una mica vell i algunes coses costava de fer-les amb rapidesa així  he instal·lat el xubuntu amb l’ordre « sudo apt-get install xubuntu-desktop » he actualitzat els sistema de paquets de llengua una vegada he arrancat amb Xubuntu i he comprovat que ara m’agrada treballar amb programes kde però amb l’escriptori Xubuntu i corren més ràpid.

Sols m’he trobat un inconvenient, us comente com l’he arreglat, si algú sap d’una forma millor d’arreglar-ho ja sap que pot comentar aquest apunt. El problema és que l’ibus s’executa tant en Xubuntu com en Kubuntu i prem com teclat predeterminat l’anglés i encara que execute l’ordre de configuració « sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration » i conteste les preguntes per dir-li que és l’espanyol amb el subtipus català amb el punt volat, al reiniciar continua funcionant detectant-me el teclat com si fos anglés.

La solució trobada goglejant en pagines angleses ha estat escriure al fitxer del nostre perfil que en el meu cas es troba en /home/carles/.profile i posar al final del fitxer la línia:

setxkbmap es

Quan reinicies i vas a cercar la icona de l’ibus a la vora del rellotge.

icona de l'ibus a la vora del rellotge

pots escollir la teua variant de teclat preferida i deixar-ho així.

Teclat per defecte al ibus

En reiniciar ja mantindràs el teclat castellà tant en Xubuntu com en Kubuntu i podràs tornar a escriure els accents catalans com cal.