Torna el barret de palla

Haig de confessar-vos que estic preocupat per les condicions en que exercirem la docència el curs proper. Amb el calendari escolar presentat per la consellera d’educació Català les classes comencen a secundaria per als xiquets i xiquetes el dia 3 de setembre i acaben per a les criatures el 10 de juny.

En aquestes dates la climatologia al país valencià és implacable i fa un sol que bada penyes. Els centres de secundaria no solen tindre aire condicionat i si a més a més estan orientats al sud o a l’oest, les aules són un autentic forn.

Si les aules estan a  39 graus i plenes de xiquets i xiquetes suant com porquets poc podran concentrar-se a la feina. Les dues primeres setmanes van a ser fer feina molt dures i no voldria veure alumnes en bikini ni banyador. Així que en aquestes condicions tornaran els barrets de palla, traure els alumnes sota els arbres del jardí i asseguts sota l’ombra repartiré fitxes de ciència tecnologia i societat relacionades amb cada unitat didàctica i treballaren de forma intensiva el pla de forment de la lectura, les fitxes estaran en anglés o francés i al revers tindran la seua traducció al català, hi discutiren el contingut, hi farem resums, hi veurem quina relació té allò en la seua forma de vida, per suposat aquest treball entrarà després a examen i una pregunta de cada unitat hi sortirà del contingut vist aquestes sessions.

El motiu d’aquest canvi és fer un retall més, i estalviar-se els diners de pagar les vacances d’estiu de milers de docents, ja que  aquesta mesura ve acompanyada de la supressió dels exàmens de setembre que han canviat a juliol. Així 15 dies després d’haver avaluat a un alumne i haver-lo suspès per no haver assolit els objectius durant tot l’any els tornem a examinar sense deixar-los gairebé temps per preparar-se res. Si abans tenien dos mesos per anar a acadèmies per preparar-se o feien la feina que els manaven i es preparaven per un examen que moltes vegades sols contava 5 punts i els altres 5 els treien fent feina i entregant llibretes, ara és evident que no tenen temps material de fer cap treball estiuenc, sols els temps just per repassar la matèria vista durant l’any.

Els dies de vacances a la resta d’Europa són semblants als d’ací.

Mireu el calendari francès

Calendrier France

l’ alemany

i el calendari valencià

ací teniu la segona part del valencià


Ara compten els dies de vacances escolars: A França hi ha 119 dies naturals de vacances escolars i si compten el dies a Alemanya hi ha 89 dies naturals de vacances escolars. Al País Valencià hi ha 116 dies naturals de vacances, així que estem entre França i Alemanya en nombre de dies.

A França comencen les criatures el 3 de setembre però allí fa menys calor que ací ja que estan molt més al nord. A Alemanya el començament depèn  de cada Land però a les zones més xafogoses continentals comencen del 12 al 14 de setembre.

El que no és de rebut és desplaçar els dies lectius de finals de juny a principis de setembre per la senzilla raó que  a principis de setembre fa molta més calor que a finals de juny.  Ací quan els nens començaven el 15 de setembre era per la calor ja que nosaltres començàvem el dia 1 preparant tallers, laboratoris, i aules d’informàtica clonant la darrera versió de Linux que havia creat conselleria. Amb aquestes condicions de treball africanes els xiquets no aprendran més.

Al nostre estat el govern ha fet una retallada brutal en educació, si volen que milloren els resultats acadèmics cal invertir en educació (equipaments, desdobles i reforços) i en millorar la conciliació laboral-familiar dels pares/mares dels xiquets per deixar que ajuden els fills en casa i no siga l’ensenyament un aparcament dels nens. Com docent sé que quan truque un pare/mare i no ve a l’institut a parlar amb mi no trauré res positiu del seu fill.

Com que sé que a molts pares/mares  els importa un rave les nostres queixes, els recomane que al menys als seus fills/filles els facen dur un barret de palla i roba fresqueta.

2 comments

  • Javier Rubio on 9 de juliol de 2014 at 7:44

  Al meu centre el que es farà es cridar un notari per a que alçe acta notarial i amb un pèrit que tinga equip de mesura de temperatures amb la deguda traçabilitat i calibració per organisme normalitzat, si és el cas, que serà per incompliment de les condicions de salubritat i seguretat al treball, realitzar la corresponent denuncia a inspecció de treball. Quan les temperatures a un oficina o centre escolar estan fora del rang de 17 – 27 ºC, l’empresa està obligada a establir mesures correctores de la mateixa. Donç si estan tan encabotats en fer-nos treballar la primera quinzena de setembre amb alumnat que facen el que toca. Està regulat al Reial Decret 486/1997

  Atentament

   • on 25 de juliol de 2014 at 9:49

   M’ho llegiré no coneixia aquesta normativa.
   Moltes gràcies Javier.

Els comentaris estan desactivats.