Carbon foot print

Fa uns sis mesos que em vaig fer soci de la cooperativa Som Energia i em subministra energia elèctrica a casa meua. L’altre dia vaig demanar a una veïna que em deixés una factura de la llum d’Iberdrola, el meu antic subministrador, per comparar les respectives factures.

He passat les dades de les factures del mateix període a una fulla de càlcul i ací teniu les primeres dades:

Dades de consum a Iberdrola i SomEnergia

Podeu veure que la potència contractada és semblant però no igual , que la lletra roja correspon a les dades variables i que en blau tenim el cost en Euros dels diferents conceptes.

Per comparar de forma correcta cal que posem el mateix consum i potència contractada a les dues factures com he fet al següent dibuix.

He d’aclarir que no tinc discriminació horària i que apareixen dos consums per que van variar les tarifes elèctriques. Si heu fet una ullada veureu que la factura amb una cooperativa com Som Energia no és més cara que amb Iberdrola.

Però també veure que el preu per Kwh no és igual a les dues companyies, de fet si calcule la factura suposant que el meu consum anual de 4712Kwh el faig en un més, i supose que el preu serà el preu de l’energia més actual ix aquest dibuix.

Podeu veure que si fos un gran consumidor pagaria  mensualment 2 € i 7 cèntims de més amb Som Energia. Ara la pregunta que us faig és: Què m’ofereix una cooperativa d’energia verda com Som Energia si ho comparem amb una gran companyia com Iberdrola ?

1 ) Generació de residus radioactius.

Si mirem la quantitat de residus radioactius que genera Som Energia tenim la gràfica següent.

No he contribuït a la generació de residus consumint energia amb aquesta cooperativa.

Mirem ara la generació de residus radioactius d’Iberdrola.

Com que el meu consum anual d’electricitat és de 4712Kwh hauria contribuït a generar 4712Kwh * 0,38 mili-grams/Kwh = 1790,56 mili-grams de residus d’alta activitat. Òbviament me’n alegre de no contribuir a omplir el planeta amb aquests residus. Per mi podrien tancar demà totes les nuclears i més sabent que a Espanya les companyies elèctriques han amortitzat les centrals nuclears construïdes i en trauen un 200% de benefici.

2 ) Emissions de diòxid e carboni

El Carbon foot print o empremta de carbó és la quantitat de carbó que anem a emetre quan triem fer una acció concreta.

Si ara mirem la quantitat de CO2 que genera Som Energia tenim la gràfica aquesta.

La meua empremta de carbó és cero amb aquesta cooperativa.  Ara Mirem la quantitat de carboni que emet Iberdrola.

Com que el meu consum és de 4712 Kwh hauria contribuït a emetre una quantitat de 4712Kwh * 0.24 Kg CO2/Kwh = 1130,88 Kg de CO2 a l’atmosfera. Aquesta hauria estat la meua empremta de carbó si consumirà l’ energia d’aquesta gran companyia.

Recordeu que el CO2 és un gas d’efecte hivernacle que contribueix a escalfar el planeta i n’és el responsable de l’augment de la potència destructiva que tenen el ciclons que ataquen Àsia.

A aquesta producció de CO2  hauria contribuït si consumirà electricitat d’aquesta companyia ja que  la seua electricitat la produeixen amb la barreja de fonts aquestes.

si ho comparem amb Som Energia tenim

Algú em podrà dir que totes dues companyies creen llocs de treball, doncs sí però no de la mateixa forma: Està demostrat que per cada Kwh generat amb energia renovable es creen 4 vegades més llocs de treball en Espanya que quan generem aquesta electricitat amb energies brutes. Penseu on voleu crear els llocs de treball , a Espanya o a algun país allunyat on els drets humans no es respecten i on sols alimenteu el compte corrent del dictador de torn ?

Algú podrà dir-me que si sols consumim energia verda les mines de carbó d’Espanya haurien de tancar, però llavors li podrien dir que el carbó i el petroli que queda al planeta s’hauria de continuar explotant però no per cremar-lo per produir energia elèctrica si no per produir adobs sintètics (fertilitzants) per mantindre la superpoblació humana del planeta. La gran població humana del planeta existeix per dos motius: 1) La utilització de fertilitzants per aconseguir més collites.  2) La utilització de vacunes en edat infantil per reduir el nombre de morts. No hi ha alternativa per produir adobs sintètics una vegada esgotats el petroli i el carbó de l planeta.

Algú em podria dir que amb energies verdes no podem generar tota l’electricitat que ens cal per mantindre el món tecnològic en que vivim, i li podríem dir que ja hi han  estudis seriosos  fets per universitats que diuen que podem en uns 30 anys obtindre el 100% de l’energia  de forma verda sense pagar més si anem en la bona direcció.

La pregunta que ens hem de fer és volem quedar-nos així ?

O volem quedar-nos així ?

Ho dic per que els darrers decrets reguladors la producció de l’energia no van en la direcció de més Renovables sinó que fan marxa enrere. Llavors la única solució és triar cadascú cap a quin model vol anar i canviar de companyia per forçar el tancament de les centrals brutes.

Si voleu canviar de model energètic sols heu de visitar aquestes adreces per informar-vos del cost personalitzat i dels tràmits de la cooperativa o empresa més propera a vosaltres.

Cooperatives:
Som Energia www.somenergia.coop
Zencer  www.zencer.es
Goiener  www.goiener.com

Empreses:
Gesternova www.gesternova.com
Electra Norte www.electranorte.es
Geoatlanter www.geoatlanter.com
També podeu comparar el cost del canvi si utilitzeu el Comparador de Tarifes de la CNE.

Els tràmits es poden fer per Internet o per correu electrònic i cap persona us ha de tocar la vostra instal·lació, la companyia que us farà la lectura és la mateixa que us va enganxar a la llum, que per això us cobren el lloguer del comptador, però ho pagareu tot en un únic rebut a la nova companyia o cooperativa.

2 comments

  • Josep on 26 de novembre de 2013 at 17:24

  Hola Carles.
  Felicitats per l’article. Gran feina. Jo fa algun temps que també em vaig passar a Som Energia i puc corroborar tot el que dius.

  Salut!

   • on 27 de novembre de 2013 at 18:33

   Hola Josep,
   Aquest article el vaig escriure per animar als valencians a plantejar-se el fer alguna cosa més que protestar i al final no fer res.
   No cal esperar a les pròximes eleccions per votar un altre partit que puga canviar les lleis que regulen el mercat elèctric ja que podem forçar nosaltres mateixos que les companyies abandonen les centrals contaminants si canviem de proveïdor i els minvem significativament els clients.
   El que hem de fer es explicar als nostres amics i familiars que poden fer pressió canviant la companyia contaminant per una cooperativa o un companyia verda.
   Salutacions.

Els comentaris estan desactivats.