Wert no és el problema

Fa alguns dies vaig signar una carta del col·lectiu docent al qual pertanyo on ens queixaven de la desgracia que suposa la llei Wert. Les cartes les podeu llegir ací «1» i ací «2».

El problema no és que Wert desmantella l’educació, és que també estan desapareixent les ajudes per les persones amb dependència, és que també estan fent desaparèixer  la sanitat pública igualitària per tothom a base de retallades en hospitals, medecines, assistència d’emergències, és que també estan fent desaparèixer la funció pública amortitzant places de funcionaris que es jubilen mentre augmenten les places dels assessors nomenats a dit amb sou intocable, és que també estan retallant els pressupostos d’investigació i recerca que són vitals per traure’ns de la crisis amb condicions dignes.

Fa algunes setmanes em va arribar la revisió del cadastre i a tothom se l’incrementava un 100%. Amb la depreciació del valor dels habitatges provocada per l’ajust dels preus salvatges als quals havien arribat. No s’entén que ara les vivendes pugen un 100% si no és  una altra forma de recaptar impostos. És a dir, ens retallen via prestacions socials i amb l’augment de la càrrega fiscal directa.

Anem veient que en aquest país es retalla, però ens quins llocs s’hauria d’augmentar la recerca per posicionar-nos com a país ? Es a dir, quins són els sectors estratègics on cal invertir ? No se sap.
De moment sols s’aplica la devaluació interna als sous de tots els treballadors del país.

Un moment, sí és sap que hi ha un sector que pot crear milions de llocs de treball a Europa i aquest és el de les energies verdes i la eco-innovació , que requereix treballar per facilitar la seua lenta implantació pas a pas sense posar pals a les rodes.

Us pose alguns exemples:
1- Eòlica. El aerogeneradors són una tecnologia madura doncs assoleixen  des del 75% al 80% del rendiment que permet el límit de la llei de Betz, si posaren molinets al mar als punts on els corrents d’aire bufen cap a terra o mar en dins 16 hores/dia podríem disminuir encara més la nostra dependència del petroli i baixar el cost de la llum, sempre que el xanxullo legislatiu del dèficit de tarifa, que sols existeix a Espanya, es desfés.

2- Fotovoltaica. La eficiència de les cèl·lules fotovoltaiques arriba al 44% en les més modernes. Compareu aquesta dada amb la eficiència d’un motor de gasolina que varia del 25% al 30% o la eficiència d’un motor dièsel que sols arriba a un 40%. No hi ha cap llei física coneguda que impedisca  millorar la eficiència de les  cèl·lules fotovoltaiques mentre que els motors de gasolina / dièsel fa temps que no donen més de si i han arribat al màxim que permet la termodinàmica. Si els preus de les cèl·lules baixaren una mica més i si el govern suprimirà el canon al Sol seria un crim no generar-se una part de la electricitat a casa nostra i això són molts llocs de treball.

3- Cel·la de combustible  amb membranes d’intercanvi protònic. Està alimentada amb hidrogen i aire (oxigen) i de forma catalítica transforma l’hidrogen en aigua obtenint energia que cedeix a un circuit extern. Amb una cel·la de combustible podríem generar-nos l’energia de casa nostra o l’energia per moure un cotxe. Hi ha autobusos que funcionen amb piles d’hidrogen (pila d’hidrogen=cel·la de combustible) al nostre país. Mireu el seu funcionament a la imatge de sota.

Cel·la de combustible  amb membrana d'intercanvi protònic

Cotxe amb cel·la d'hidrogen

4- Cotxe elèctric. Utilitza un motor elèctric i bateries elèctriques. El motor elèctric té una eficiència del 95%. No contaminen llevat que tiren les bateries velles al riu. El que decidirà la seua implantació serà la duració de la seua bateria i el preu. El Tesla Model S està venent-se com a rosquilles entre les classes altes doncs per primera vegada un cotxe elèctric té una autonomia de 426 km. Quan els altres fabricants de cotxes elèctrics equipen els seus cotxes amb un joc de bateries d’autonomia equivalent i no disparen el preu vendran els cotxes com rosquilles entre la classe mitjana (si no desapareix amb la crisi actual).

5- Fabricació d’hidrogen amb  membranes d’intercanvi protònic. La utilització de les cel·les d’hidrogen amb membranes d’intercanvi protònic per fabricar hidrogen a partir de l’aigua de mar sense fer servir el petroli és la tecnologia més poc madura de les llistades doncs és la que té eficiència més baixa. Tanmateix permetria no dependre de cap font contaminant per recarregar l’hidrogen del nostre cotxe de pila d’hidrogen que podrien utilitzar per generar-nos l’energia per la nostra casa.

Fabricació d'hidrogen amb  membranes d'intercanvi protònic

Fabricació d'hidrogen amb membranes d'intercanvi protònic

Pense que aquesta tecnologia és la que necessitarà més investigació pública per la senzilla raó que si una empresa privada la millorés i la fes comercial immediatament rebria un xec en blanc de les companyies petrolieres per comprar-la i deixar-la al calaix guardada per sempre. Si no és amb fons públics mai es desenvoluparà aquesta tecnologia per al gran públic.

En un univers paral·lel on a més de regir les lleis físiques estigués implantada en la societat (i els polítics) l’espenta per anar en la direcció de fer sostenible la societat juntament amb el medi ambient s’implementarien unes altres polítiques. Si no en creieu recordeu que som l’únic país del mon que té dèficit de tarifa i que es nega a fer una auditoria energètica.

Com que no estem en un univers paral·lel us convide a que en les pròximes eleccions europees voteu partits que defenguen l’educació pública, i que no tinguen a polític enxufats a les elèctriques, si voleu saber que és això cerqueu al google «puerta giratoria» i « políticos enchufados a las eléctricas ».

Font de les imatges: Les imatges les he tretes de la wikipedia anglesa i les retocat amb programari lliure per catalanitzar-les.