Geologia amb Celestia

Hui he fet vaga per defensar l’educació pública em aquest país, però us deixe uns materials per fer classe demà als docents de ciències fets amb programari lliure.

o) Insta·leu el Celestia al vostre Ubuntu amb el Synaptic o el botó instal·lador de programari que du el escriptori Unity.

1) Baixeu el paquet earth_geology.zip de la web celestiamotherlode que ha creat i compartit el seu autor «Fenerit».

Paquet-Earth geology

2) Obriu un terminal per fer-vos root (admnistrador de programes) al vostre ubuntu i escriviu
gksu nautilus

3) En la finestra gràfica que s’obrirà aneu a cercar el fitxer earth_geology.zip a la carpeta Baixades , descomprimiu-lo i la carpeta descomprimida /earth_geology amb tot el seu contingut la copieu en /usr/share/celestia/extras Després tanqueu la finestra del gestor de fitxers nautilus.

4) Torneu al terminal i doneu permís als usuaris normals ( els no root) per poder executar la carpeta /earth_geology i el seu contingut. Ho fareu copiant la següent ordre al terminal i després prement enter.
sudo chmod -R 775 /usr/share/celestia/extras/earth_geology

5) Per activar i desactivar un script de Geologia cal que aneu a File (Fitxer), Open script (Obre guió) i aneu a l’adreça /usr/share/celestia/extras/earth_geology/scripts on podeu activar o desactivar els scripts que us comente ara:

LLista de scripts de geologia:

earthquakes.celx => Plaques tectòniques de la terra amb els volcans associats.

lips.celx => Mapa de les zones ígnies del planeta.

Amb aquest dos scripts activats aneu amb Celestia a Navigation (navegació), Goto object (aneu a l’objecte), i poseu earth , 20 graus de latitud, 0 graus longitud , i 25000 km a la superfície de la Terra com es mostra ací.

El resultat és aquest de sota, si ara accelereu el temps de rotació de la Terra amb la tecla «L» o el freneu amb la tecla «K» podreu veure les plaques tectòniques de la terra i les zones ígnies de la Terra mentre aquesta gira.

isochrons.celx => Mapa de isòcrones de l’aigua de les conques oceàniques. Les Isòcrones ens connecten els punts on l’aigua tarda el mateix temps en arribar des de la riba continental, és a dir, la pendent de l’oceà.

Amb aquest script activat aneu amb Celestia a Navigation (navegació), Goto object (aneu a l’objecte), i poseu earth , 20 graus de latitud, -30 graus longitud , i 25000 km a la superfície de la Terra com es mostra ací.

earth 20 -30 25000

El resultat és aquest de sota i podreu veure les línies isòcrones d’escorrentia de l’aigua a la conca oceànica de l’oceà atlàntic. Si canvieu canvieu la latitud i la longitud podreu veure les zones isòcrones i les pendents d’altres  oceans de la terra.

isòcrones atlàntic

world_countries.celx => Països del món.

Amb aquest script activat aneu amb Celestia a Navigation (navegació), Goto object (aneu a l’objecte), i poseu earth , -15 graus de latitud, 20 graus longitud , i 25000 km a la superficie de la Terra com es mostra ací.

earth -15 20 25000

El resultat és aquest de sota on podeu veure els països d’Àfrica, si ara gireu la rodeta del vostre ratolí cap amunt o cap avall us acostareu/allunyareu a/de la Terra i veureu les capitals dels països. També podeu canviar la latitud i longitud per veure altres els límits dels països d’altres continents.

països àfrica

volcanoes.celx => Principals volcans del món.

tectonics.celx => Mapa amb els límits de les plaques tectòniques.

seismic_hazard.celx => Mapa amb les zones sísmiques del planeta. De més perilloses a menys tenim els colors roig, marró, groc, verd i gris.

Amb aquest tres scripts activats aneu amb Celestia a Navigation (navegació), Goto object (aneu a l’objecte), i poseu earth , 45 graus de latitud, -120 graus longitud , i 10000 km a la superficie de la Terra com es mostra ací.

earth 45 -120 10000

El resultat és mostra ací baix on podeu veure la falla de San Andrés que creua California de Nord A Sud. Moveu la rodeta del ratolí per acostar-vos a la superfície del planeta terra. Moveu el ratolí a esquerra o a dreta per moure-vos sobre la superfície de la zona que esteu estudiant. Per suposat podeu veure falles tectòniques més properes a casa nostra.

falla san andres

gp.celx => Mapa amb les províncies geològiques de la terra.

minerals.celx => Localització de les mines sobre el planeta.

Amb aquest dos scripts activats aneu amb Celestia a Navigation (navegació), Goto object (aneu a l’objecte), i poseu earth , 52.51 graus de latitud, 13.38 graus longitud , i 1000 km a la superficie de la Terra com es mostra ací.

earth 52 13 1000

El resultat són els mineral que té Deutschland. Moveu la rodeta del ratolí per acostar-vos a la superfície d’Alemanya i moveu el ratolí a esquerra o a dreta per moure-vos sobre el continent Europeu.

minerals Deutschland

Localització dels minerals del planeta amb les abreviatures:

La base de dades ha estat treta del servei geològic dels Estats Units d’Amèrica.

Au/Ag (groc) = Elements preciosos;
PGE (cyan) = Elements del platí (Pt/Pd/Os/Ir/Rh/Ru);
U (magenta) = fisionables;
REE (granat) = Elements rars (La/Ce/Pr/Nd/Pm/Sm/Eu/Gd/Tb/Dy/Ho/Er/Tm/Yb/Lu);
C (gris) = grafit;

Ax (blanc) = ametista;
Dx (blanc) = diamant;
Ex (blanc) = esmeralda;
Jx (blanc) = jade;
Sx (blanc) = safir;
Rx (blanc) = rubí;
Tq (blanc) = turquesa;
Tx (blanc) = topazi;

gemmes (blanc) = altres gemmes precioses o semi-precioses;
Qz (blanc) = quars;

* (groc) = Au/Ag diposit;
* (cyan) = Pt/PGE diposit;
* (magenta) = diposit fisionables;
* (granat) = diposit d’elements rars;
* (blanc) = diposit de gemmes;
* (gris) = dipòsits de grafit;

Qui diu que les ciències no poden ser divertides ?

Ara ja no teniu excusa per no provar Celestia amb Ubuntu.