Robòtica i automatismes amb Arduino

Vivim temps difícils on molta gent no té cap ingrés per sobreviure i on paradoxalment moltes administracions malbaraten recursos pagant llicències de programari privatiu i llançant molts milers de milions d’euros a la brossa. No s’acaba de donar suport al programari lliure malgrat les moltes distribucions educatives autonòmiques que han aprofitat la feina feta per les comunitats de GNU Linux. Les administracions continuen renovant llicències amb la casa de Redmont malgrat que el 99% dels llocs de treball a l’administració podrien utilitzar programari lliure.

Vaig a compartir amb vosaltres unes pràctiques de “Robòtica i automatismes amb Arduino” que fan els meus alumnes de batxillerat amb programari lliure a la meua matèria (Tecnologia Industrial), per suposat són millorables.

A les pràctiques els robots i automatismes es programen amb Arduino, els pcb’s es fan amb Eagle, les imatges exportades dels pcb’s s’han retocat amb Gimp, i s’han imprès en documents ODT de LibreOffice, els esquemes elèctrics els he fet amb Inkscape tot i que els alumnes els poden fer amb Fritzing. Utilitzem Ubuntu per fer aquestes pràctiques tot i que tots aquests programes es podem posar en qualsevol distribució Linux autonòmica o en Windows i en Mac OS X.

Anava a compartir aquestes pràctiques en juny, després d’afegir algunes pràctiques més que provaré amb alumnes, però l’esborrany del ministeri on suprimeix la meua matèria m’ha obligat a avançar la compartició dels documents si vull que siga útil per a algun company.

Els continguts curriculars de la meua matèria són equiparables als dels meus col·legues europeus i si mireu les pràctiques l’equipament mínim per fer-les és ridícul i no cal pagar cap llicència de programari privatiu. Em tem que el ministeri vol reduir totes les matèries de batxillerat possibles per encabir 43 alumnes en cada matèria de les que resten. Tot plegat és retrocedir 30 anys.

Espere que a algú li puguen ser útils i li servisquen per pujar al carro del programari lliure si encara està dubtant.

Enllaç a Robòtica i automatismes amb Arduino.

2 comments

  • Francesc Dorca on 2 d'octubre de 2012 at 7:17

  Bon dia Carles,

  Tot i que l’enllaç de la teva pàgina funciona correctament, al Planeta SC NO FUNCIONA !!

  Suposo que el problema rau a la lletra “é” de l’enllaç. Com pots veure, l’enllaç original es canvia per

  http://gnu%c3%a9scultura.eu/arduino

  Atentament,

  Francesc

   • on 2 d'octubre de 2012 at 7:59

   Hola Francesc:
   He canviat l’enllaç per https://xn--gnuscultura-dbb.eu/arduino , ara hauria de funcionar.
   Carles.

Els comentaris estan desactivats.