Programar de forma gràfica amb Picaxe a Linux

Actualització a 14 d’octubre de 2011: Després de rellegir els 4 comentaris i fer algunes proves me’n adone que puc simplificar la recepta dels passos suprimint el pas A3. Afegesc un vídeo per que es veja com es fan els passos  de la secció A. Així que no feu cas al comentari 4.

_____________________________________________________________

Fa 16 dies un company docent em va preguntar si es podia programar de forma gràfica amb Picaxe i li vaig dir que pensava que no. Doncs li vaig que no massa ràpid.

Anem a veure com fer anar el  Picaxe programing editor per programar de forma gràfica les targetes controladores Picaxe en Linux, com convertir el programes de forma gràfica al format basic i com carregar el programes en format basic a la targeta controladora al nostre Linux.

Índex:
A) Picaxe programing editor amb wine
B) Linaxepad
C)Controladors AXEPAD-USB per Linux

Comencem.
A) Picaxe programing editor amb wine

A1) Baixar el programa de la web
i ja podem instal·lar-lo amb wine al Linux que tingam ja siga lliurex, Ubuntu o el que siga.

Al acabar la instal·lació en provar-lo us donarà un error Run time error 339, per resoldre aquest error feu açò:
A2) Copiar el fitxer mfc40.dll des de c:\windows\system32 a /home/usuari/.wine/drive_c/windows/system32

Vídeo amb la instal·lació del pas A1 i A2.
Instal·lació del Picaxe Programing Editor (Versió 5.4.2) en Ubuntu 11.04 amb wine1.3

El Picaxe programing editor ja funciona, fixeu-vos en un programa de prova.

Picaxe5.4.2(Fitxer Bas805.exe baixat de la web dels autors)

Però no funciona el port per carregar programes. Per carregar programes cal convertir el programa a basic i carregar-lo amb linaxepad per linux del mateix fabricant.

B) Linaxepad

B1) Baixem el paquet LinAXEpad més recent des de la web del fabricant .
B2) Descomprimim el paquet linaxepad.tar.gz  prement el botó dret i extrau ací.


B3) Entrem dins la carpeta descomprimida i premem sobre LinAXEpad.

Ja podem carregar el programa *.bas que em exportat abans.

B4) És aconsellable posar a l’escriptori dels alumnes un enllaç a aquest executable, per fer això premeu a l’escriptori amb el botó dret i premeu Crea, Enllaç a aplicació, poseu nom a l’aplicació, i premeu la pestanya Aplicació , i fullejeu fins trobar el camí on heu descomprimit l’aplicació LinAXEpad.

Tindreu quelcom semblant a :

Enllaç a LinAXEpad prop de Picaxe programing editor

Per tal que el cable AXE-USB de les targetes Picaxe les reconega Linux cal instal·lar els controladors en Ubuntu o Lliurex.

C)Controladors AXE-USB per Linux

C1) Obriu un terminal, per fer això aneu a Aplicacions, accessoris, terminal.

C2) Creeu amb gedit , kate o el vostre editor de text favorit per la línia d’ordres un fitxer nou anomenat 99-axe027.rules situat a  /etc/udev/rules.d/99-axe027.rules , per fer això escriviu l’ordre:
sudo gedit /etc/udev/rules.d/99-axe027.rules

C3) Copieu dins del fitxer 99-axe027.rules les següents ratlles:
# /etc/udev/rules.d/99-axe027.rules
# contains axe027 udev rule to patch default
# FTDI product id to AXE027 product id (0xbd90)
SYSFS{idProduct}==”bd90″,  SYSFS{idVendor}==”0403″,
RUN+=”/sbin/modprobe -q ftdi_sio product=0xbd90 vendor=0x0403″

C4) Ara cal actualitzar les regles per llegir els dispositius, podeu fer-ho reiniciant l’ordinador.

Ja podeu utilitzar el cable AXE027 USB per carregar programes a la targeta Picaxe.

Ara ja podeu programar amb diagrama de fluxe les targetes Picaxe que envia conselleria des del vostre Lliurex.

6 comments

2 pings

Anar al formulari de comentaris

  • Javier Rubio on 16 d'agost de 2011 at 7:08

  Estimat company,

  Gràcies per compartir els teus coneixements dels quals faig ús de tant en tant, en aquest cas fa temps que vaig baixar-me linaxepad però no sabia que fer amb ell, ara he vist aquesta informació tan interesant i ho he intentat fer però he de reconéixer la meua ignorància en alguns temes, encara que sóc usuari habitual d’ubuntu. No se con fer el pas A2. He escrit moltes coses al terminal però em dona error i puc avançar.
  Podries instruir-me?

  Gràcies

  Javier

  1. Estic provant amb un portàtil Tecra (Toshiba) de la dotació dels centres amb Lliurex 12.06 i funciona perfectament.
   El flux de treball si vols utilitzar el diagrama de flux seria:
   Utilitzar PICAXE programming Editor amb Wine per a fer el diagrama de flux, passar-lo a BASIC i guardar el programa i després obrir-lo amb el LinAXEpad per a descarregar-lo a la tarjeta controladora.

  • on 20 d'agost de 2011 at 14:15

  En A2) vaig posar:
  Copiar el fitxer mfc40.dll des de c:\windows\system32 a /home/usuari/.wine/drive_c/windows/system32

  A2_1) T’he enllaçat el fitxer mfc40.dll comprimit ací: https://xn--gnuscultura-dbb.eu/wp-content/uploads/2011/08/mfc40.dll_.zip Primer de tot descomprimeix aquesta zip amb el botó dret o cerca-lo a c:\windows\system32

  A2_2) L’has de copiar a /home/usuari/.wine/drive_c/windows/system32 , aclariments:

  *1 L’usuari en el meu cas és diu “carles” . és a dir, jo he copiat dins de:
  /home/carles/.wine/drive_c/windows/system32
  *2 Si el teu usuari és diu “javier” el copiaràs dins de:
  /home/javier/.wine/drive_c/windows/system32
  *3 El fitxer amagat .wine estarà dins la teua carpeta de fitxers /home/javier sols si has instal·lat el programa wine amb synaptic (Sistema, Administració, Gestor de paquets Synaptic ) o a un terminal amb l’ordre sudo apt-get install wine1.3
  *4 Per copiar el fitxer ho pots fer de forma gràfica utilitzant el gestor de fitxers nautilus que iniciaràs si vas a Llocs , Carpeta personal , després entra al menú de nautilus Visualitza i marques Mostra els fitxers ocults. Ara ja podràs veure un fum de fitxers ocults que comencen amb .nom_fitxer , el que vols obrir es diu .wine

  Ja em diràs si et funciona quan llegisques el missatge.
  Bones vacances.

  Avís: Compte amb el fitxers ocults, si esborres un fitxer ocult estàs esborrant les dades, preferències, i configuracions del programa en qüestió. Per exemple a vegades el alumnes em toquetegen tant el OpenOffice (ara és diu LibreOffice) que no tinc més remei que esborrar-li a l’alumne el fitxer .openoffice (.libreoffice) per reinicialitzar-li el programa com si fos recent instal·lat.

  • Joseba on 15 de setembre de 2011 at 10:37

  Gracias por explicar cómo hacerlo.
  Sin embargo después de haber dado los pasos y haberme dicho que se han realizado satisfactoriamente los pasos A1, A2 y A3, al ejecutar me dice error de programa, el programa Progedit.exe ha encontrado un serio problema y debe cerrarse.
  Mi pregunta es, con qué versión de Ubuntu has hecho la instalación y qué versión de Picaxe (Bas805.exe) has realizado?
  Por mi parte he utilizado Ubuntu 11.04 y versión Picaxe 5.3.3

   • on 8 d'octubre de 2011 at 18:36

   Hola Joseba:
   Disculpa la tardança en respondre. Vaig una mica estressat i no done l’abast per tot.
   Acabe de provar el procediment que vaig explicar i que et dona error i em funciona encara el picaxe 5.3.1 (805.exe) , en ubuntu 11.04 . De fet he tirat a la basura la carpeta .wine del meu home per netejar el meu ordinador , he reinstalat el picaxe i he notat una diferencia respecte al que he explicat a l’entrada i és que el registre de la llibreria DLL dona error però al provar el picaxe si ha funcionat el registre doncs el programa funciona. Quin wine has instal·lat ? Hi ha 3 branques wine que pots instal·lar però jo he instal·lat la 3 (sudo apt-get install wine1.3 ).

   Ja em diràs alguna cosa.

  • Javier Rubio on 30 d'octubre de 2011 at 14:30

  Hola Carles,

  Gràcies per penjar el video de la instal·lació del programa gràfic de picaxe, ara si que he sigut capaç d’instal·lar-ho al ubuntu 11.10, al menys la simulació que he provat funciona perfectament. No se si tindré problemes a l’hora de baixar programes a l’entrenador. Ja et diré alguna cosa.

  Una salutació molt cordial

  Javier

 1. […] Per a programar Picaxe en Linux podem utilitzar LinAXEpad, que està disponible en la pàgina de Picaxe. Ací hi ha unes instruccions per a la instal·lació: Programació d’automatismes en Linux amb Picaxe i ací podem provar a instal·lar l’aplicació gràfica de Picaxe a Linux: Programar de forma gràfica amb Picaxe a Linux. […]

 2. […] Per a programar Picaxe en Linux podem utilitzar LinAXEpad, que està disponible en la pàgina de Picaxe. Ací hi ha unes instruccions per a la instal·lació: Programació d’automatismes en Linux amb Picaxe i ací podem provar a instal·lar l’aplicació gràfica de Picaxe a Linux: Programar de forma gràfica amb Picaxe a Linux. […]

Els comentaris estan desactivats.