Robolinux (I): MAX en valencià

Un docent em va demanar fa 15 dies d’intentar fer anar Robolinux en  lliurex per intentar resoldre el problema dels professors de tecnologia de la Comunitat Valenciana  quan els arriben les dotacions de robots lego amb un cdrom d’instal·lació de MS Windows i els ordinadors els arriben amb el sistema operatiu GNU Linux Lliurex.
Al meu parer hi ha cinc opcions:

A) La conselleria compra la llicència de Robolinux i afegeix aquest programa de pagament a Lliurex.

B) Posar MAX en valencià i utilitzar-lo en lloc de lliurex a les aules de Tecnologia amb la dotació que envia Conselleria.

C) Posar Robolinux a Lliurex.

D) Utilitzar un Windows piratejat per fer anar el programa Robolab per windows que envia Conselleria.

E) No utilitzar la dotació de robots Lego per complir estrictament  la llei i no utilitzar programari piratejat.

La opció A seria la més lògica però amb la crisi que hi ha tinc els meus dubtes que tinguen calers per fer res. La opció E la descarte , els alumnes cal que aprenguen automatismes i una mica de robòtica. La opció D ens farà esclaus del programari privatiu en castellà, jo la descartaria.

Anem a veure en aquesta entrada com posar MAX en valencià i utilitzar-lo en lloc de lliurex a les aules de Tecnologia amb la dotació que envia Conselleria. En una entrada posterior veurem amb detall l’opció C i per que cal descartar-la.

1- Instal·le MAX en una partició del disc dur al meu portàtil.
2- Arranque MAX i com que la tinc en castellà vaig a “Boton de inicio, Sistema, Administración, Soporte de idioma, Idioma” i anem a “Instala/Suprime lenguas” , marquem per instal·lar el català;valencià, el baixem l’instal·lem i anem dins de soporte de idioma a la pestanya “text” , i escollim la llengua “català; valencià(Espanya)- valencia “ per tindre MAX en valencià. Em demana la contrasenya de l’usuari madrid que és cmadrid (Comunitat de Madrid).
3- Reiniciem l’ordinador per tal que els canvis tinguem efecte i comprovem en arrancar que encara ho tenim en castellà. Per veure que passa anem a la carpeta del usuario madrid i cerquem el fitxer situat a /etc/default/locale i veurem que té el contingut següent:

LANG=”ca_ES.utf8@valencia”
LANG=”ca_ES.utf8@valencia”
LC_ALL=”es_ES.utf8″

Té fixat la llengua en castellà , així que per canviar-li aquest paràmetre cal fer com admin. Prem al teclat les tecles ALT + F2 i a la finestra que s’obrirà escriu gksu gedit , et demanarà la contrasenya que és cmadrid, en obrir-se el programa per editar textos ves i obre /etc/default/locale i canvia el  contingut per deixar-lo així:

LANG=”ca_ES.utf8@valencia”
LANG=”ca_ES.utf8@valencia”
LC_ALL=”ca_ES.utf8@valencia”

Alça el fitxer, Reinicia l’ordinador i ja el tindràs en valencià per treballar de forma còmoda en la nostra llengua.

4- Ara anem a provar Robolinux, connectem la torre usb Lego, i  anem al “Botó d’inici , Educació, Robotics, robolinux” i el premem.

Arranc robolinux

5- El programa té fins el nivell Pilot4, suficient per treballa amb els alumnes de ESO. Escrivim un programa i el provem . Funciona sense problemes.
6- En tancar-lo ho fem amb la creu X de tancar programes. Ara comença el calvari. El programa deixa unes icones a la pantalla que molesten i no s’esborren.

Tancat de Robolinux defectuòs

Si intentem tancar el sistema operatiu no ens fa cas. Per veure com quin procés matar anem obrim un terminal al “Botó d’inici, Acessoris, Terminal” i escrivim al terminal ps -A , mirem els processos amb nom robolinux i ja podriem matar-los amb l’ordre kill PID , on PID és el número de proces que té en la llista el programa penjat, en el nostre cas és 3430 i 3431.

Procès Robolinux

7- Com que demanar que els alumnes facen açò és demanar peres a una figuera, anem a crear un programeta que faça açò de forma automàtica quan un alumne penja el Robolinux. Obri el editor de text gedit que pots trobar al “Botó d’inici, Acessoris, Editor de text gedit” i escrivim un fitxet de text anomenat mataRobolinux amb el següent contingut:

#! /bin/bash
kill $(pgrep robolinux)
kill $(pgrep RoboLinux)

L’alcem a l’escriptori i li donem permisos d’execució. Per fer això sobre la icona d’aquest programeta premem amb el botó dret del ratolí, i marquem Propietats (amb el botó esquerre), i marquem l’opció que permet executar-lo com un programa, fixat en la imatge de baix.

Propietats programeta mataRobolinux

8- Ara ja ho tenim arreglat  per treballar de forma còmoda.

Si al meu centre arribaren entre 6 i 10 caixes de robots lego amb un cost de 600 Euros cadascuna i tingués que triar si les deixe abandonades per no tindre robolinux a Lliurex, si pose windows pirata, si pose un windows virtual dins de lliurex (sempre que la RAM siga com mínim 1 GB), el darrer que faria seria deixar-les abandonades i més sabent que puc posar MAX en valencià.

MAX en valencià