Per una educació tecnològica integral en un ensenyament públic de qualitat

Aquest cap de setmana no he traduït ni una cadena al projecte de programari lliure on estic col·laborant darrerament. Vaig anar a la fira del motor d’Oliva a mostrar al públic visitant els projectes tecnològics que fan els nostres alumnes al centre.

Duem projectes molt variats, per exemple a primer d’ESO els alumnes portaven un pont de dues fulles que s’alçava amb un torn a ma o un pont d’una fulla que s’alçava amb un motor controlat amb un interruptor de corredera.

A tercer d’ESO els alumnes duen un tiovivo que girava de dia en un sentit i de nit en sentit contrari alimentada amb cel·les solars comprades a Xina i que el controlava una plaqueta feta per ells amb un transistor i un LDR, altres duen una porta corredera que estava temporitzada amb una placa de control amb un transistor i un condensador, i encara hi havia altres que duen la seua porta corredera controlada amb un micropic programat en basic.

A quart d’ESO els alumnes duen o bé un pont llevadís amb semàfor alimentat amb les ce·les ja esmentades i controlat amb el seu micropic programat en basic, o bé un una escala amb una cadira motoritzada per tal que els minusvàlids pogueren pujar per l’escala, aquest projecte també estava alimentat amb cel·les solars i i controlat amb el seu micropic.

El projecte de 1r de batxillerat era l’hivernacle sostenible que va guanyar el 1r premi del concurs Petits Grans Invents convocat per la Universitat Politècnica de València.

La parada ha sigut un èxit de públic, com anècdota us puc contar que un professor de tecnologia de la Gran Bretanya va passar i es va interessar pel finançament dels projectes i per la situació de l’ensenyament de l’àrea  de Tecnologia a casa nostra i quan el vaig assabentar que els projectes els pagaven els alumnes a començament de curs i que a Tecnologia Industrial al batxillerat cal tindre preinscrits 12 alumnes en cada curs per poder donar la matèria es va fer creus i mànigues. No s’entén que havent cada vegada menys alumnes en la branca científica tècnica es posen pals a les rodes a una matèria que promociona justament aquestes vocacions. Em va recomanar que eixim a totes les fires que trobem i exposem el que aprenen els alumnes i que no descuidem la faceta de “managers” , és a  dir, que ens dirigim al comerç i industria local per demanar-los finançament i els fem un petit retol com patrocinador als projectes on han donat peles.

Per al curs proper els nostres alumnes utilitzaran la controladora Arduino que ja em provat enguany i en quan aconseguim finançament provarem la Android Open Accessory Development Kit per controlar els projectes amb el telefon mòbil de forma remota.

Paradeta amb els professors i alumnes a la Fira del Motor d'Oliva