Edició i subtitulació de vídeos en GNU Linux (1)

Editar vídeos digitals es pot fer en Linux amb Kino , Cinelerra, PiTiVi , i algun altre. Aquests editors de vídeo llegeixen el vídeo dels ports Firewire, tanmateix les darreres càmeres de fotos que fan vídeos de qualitat 1280×720 píxels tenen una línia divisòria difusa amb les càmeres de vídeo que fan fotos.  Si no teniu cap vídeo càmera digital podeu fer les pel·licules amb una càmera de fotos, carregar-les pel port usb de sèrie, i  utilitzar avidemux que es molt més senzill d’utilitzar, i si a més a més, afegim un editor de subtítols, amb 4 perres podeu  tindre l’equip per fer i editar vídeos educatius per al vostre centre.

En aquesta primera part anem a veure com s’edita una pel·licula *.MPG feta amb una càmera de fotos  utilitzant Avidemux. L‘Avidemux és programari lliure i el podeu utilitzar tant en Windows com en Mac, Ubuntu, Lliurex, OpenSuse, …

1) Obriu el vídeo *.MPG amb l’avidemux i utilitzeu els botons de Engega, Atura per mirar quina part voleu i una vegada aturat marcar el punt A on voleu que comence la seqüència, i marqueu amb el punt B on voleu aturar la seqüència. Fixeu-vos en la imatge per veure on són aquestos botons.

Talleu el vídeo

2) A continuació escolliu els còdecs de vídeo i àudio amb que voleu fer el vídeo. A mi sempre m’han anat bé el còdec XVID per vídeo i MP3 per àudio, per la senzilla raó que funciona en aparells reproductors antics i també en Windows. Mireu la imatge de baix.

Trieu els còdecs

3) Repetiu aquestos anteriors passos per totes les seqüències que vulgau afegir al vídeo.

4) Obriu la primera seqüència del vídeo que esteu muntant amb el avidemux i a continuació, aneu al menú Fitxer i premeu Afegeix, cerqueu la següent seqüència i afegiu-la, afegiu totes les seqüències.

Afegiu totes les seqüències

5) En acabar comproveu els còdecs tal com hem fet abans i alceu el vídeo nom_film.avi anant a Fitxer, Desa (Alça si teniu l’Ubuntu en valencià).