Era font de Vau-cluso i els mapes històrics de Nafarroa i Catalonha

Si aneu a l’hivern a la Font de Vaucluse (Vau-cluso) podreu veure la natura en tot el seu esplendor.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IdUUatnSsDM]

Trobareu al naixement un rètol ben nou en occità promogut pel Collectif Prouvénço que lluita pel manteniment i recuperació de la llengua occitana a Occitania ( Departaments de Provence, Drôme Provençale, Gardounenco… ). El retol diu en occità:

Veguére uno figuiero un cop dins moun camin
arrapado a la roca roco nuso
contro la baumo de vau-cluso
maigro pecaire! Lagrámuso
le dounaire mai d’oumbro un clot de jasussemin

Un cop per an vers si racimo
ven flouquefa l’oundo vesino
e l’aubret secarous a l’aboundouso font
que mounto a-n-eu per que s’abeure
tant que n’en vou se bouto a beure…
d’açó tout l’an n’a proun per vieure.

Frederi Mistral
Mireio cant II (1859)

Em congratule que hi haja gent que lluite per la recuperació de l’occità a França, doncs pensava que s’havien extingit tots els seus parlants i que hagen aconseguit que en algunes escoles tinguen autorització per fer classes en francès i en occità. Si llegiu la web d’aquesta associació veureu que els seus objectius són una mica més ambiciosos però molt allunyats de qualsevol reivindicació autonòmica.

En eixir de la font podeu passar pel molí de paper a vora riu i si entreu veureu com es fabricava paper a l’edat mitjana.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OF56uGthD_g]

Si entreu al molí podreu apreciar alguns mapes històrics de l’Europa a l’any 1000 on es veu Nafarrora (actualment es partida entre Euskadi i Navarra) i la Catalunya vella inclosa als territoris vassalls dels reis de França .

Nafarroa i Catalunya vella (any 1000)

Si tafanegeu una mica més trobareu el mapa d’Europa de l’any 1235 on  Catalunya vella és marcada com ex-territori vassall del regne de França, tot i que la Corona d’Aragó del rei en Jaume I (Jacques I) no en pertanyia.

Catalunya vella 1235

La veritat és que aquest mapa m’ha fet pensar en la grandeur de France fins que ho he entès, els francesos no se’n recorden ni volen de Guifre el pilós,  França és com l’església catòlica quan entres no pots eixir i si ixes continues marcat com ex Francès, així és fa gran un país.

En tornar a Espanya m’assabente que els de sempre han recorregut als tribunals els dret dels habitants de la Vall d’Aran a rebre la seua educació mitjançant el mètode de la immersió lingüística. Us vaig a dir el que pense de tot plegat en aranès (amb l’ajuda d’APERTIUM) i perdoneu-me les faltes d’ortografia si algú de la Vall d’Aran llegeix açò:

Me semble un despropòsit ara qu’en Euròpa mos vòlen imitar er era reconeishença des lengües minoritàries, aciu suprimisquen eth pòc artenhut. Que volgatz suprimir era immersion lingüistica en Catalonha o ena Val d’Aran que tans bona resultada hemna  entà implantar eth modèl de dobla escolarizacion qu’auem en País Valencian ei un gran arrepè. En País Valencian  eth modèl de dobla escolarizacion  ei un desastre donques solets 40% dera poblacion apren eth catalan e era rèsta se lo parle no lo domine. Hè pòqui ans mès de 50% dera poblacion estudiaue eth catalan mès ara que soleis auem 40%, e era gent ne protèsta ne ditz arren. Se contunham de retrocedir atau eth quauqui ans seram damb uns solets ua escòla per comarca entà apréner eth catalan e contenti que mos dèishen escríuer eth catalan as falhes.