Personalitzeu el netbook si empreu l'escriptori Unity al Maverick

L’altre dia vaig posar a actualitzar l’Ubuntu d’un familiar en un portàtil netbook amb la versió Maverick i vaig estar una bona estona patint amb l’escriptori Unity. Aquest escriptori és molt original i aprofita l’espai de la pantalla dels miniportatils però si no el personalitzes fa inútil treballar amb Ubuntu. Veig dos defectes en aquest escriptori:

  • Du un gestor de fitxers on no pots crear carpetes ni modificar fitxers que cal canviar pel nautilus clàssic.
  • No pots afegir programes fàcilment al menú Unity si no són visibles al menú dels programes de l’escriptori Gnome.

Anem a veure com afegir al menú d’entrada del Unity el processador de textos per defecte Openoffice i el gestor de fitxers nautilus per sortejar els inconvenients anteriors.

1) Anirem a aplicacions (icona 1) , accessoris (icona 2) i premerem terminal (icona 3).

Cridem el terminal per llançar nautilus

2) Al terminal que s’obrirà escriurem nautilus i premerem intro al teclat.

3) Una vegada arrancat el Gestor de fitxers (nautilus), premerem sobre la icona del programa al llançador de programes unity amb el botó dret i premeren amb el botó esquerre mantén al llançador. Mireu la imatge.

Mantenim al llançador el Gestor de fitxers "nautilus"

Ara ja podem treballar amb fitxers de forma molt còmoda.

4 ) Per afegir l’OpenOffice al llançador anem a Aplicacions , Ofimàtica , Processador de textos OpenOffice i fem doble clic sobre l’Openoffice.

Llancem l'OpenOffice amb el escriptori Unity al Maverick

5) Fem el mateix que al pas 3, una vegada arrancat el Openoffice, premerem sobre la icona del programa al llançador de programes unity amb el botó dret i premeren amb el botó esquerre mantén al llançador. Mireu la imatge.

Mantenim l'OpenOffice al llançador d'Unity

6) Si volem traure un programa del llançador per mantindre’l operatiu i poc carregat. Escollim el programa al llançador i premem sobre ell al llançador amb el botó dret .

Escollim un programa per suprimir del llançador

7) Triem suprimir-lo amb el botó esquerre prement sobre l’opció Suprimeix del llançador.

Suprimeix el programa del llançador Unity

No patiu el programa el poden tornar a cridar si anem a la icona d’aplicacions, Internet.

Si el vostre mini portàtil l’acabeu d’actualitzar ja veieu que amb una mica de paciència es pot personalitzar per treballar amb la darrera versió de l’Ubuntu. No se us ocurrisca tornar a posar xp. Això si esperem que la propera versió de Ubuntu per ordinadors més grans hagen afegit una eina per facilitar la personalització de l’escriptori.