Poseu l'aula d'informàtica en valencià amb ubuntu de 64 bits

Posem que us arriben màquines des de la conselleria amb processadors tipus AMD i voleu provar el rendiment d’un sistema operatiu linux amb 64 bits, de la mateixa forma que quan us compreu un windows amb intel core i7 us ve amb una versió de 64 bits per traure-li tot el suc possible. Ja estem acostumats a que Lliurex sols trau versions de 32 bits i mai traurà versions per els netbooks ( els portatils de zapatero per entendre’ns ) tot i que es ben fàcil posar-los l’ubuntu en valencià/català. Us comentaré la meua experiencia posant a les torres amb maquinari dual core AMD l’ubuntu de 64 bits per si algú més s’anima.

1) Comencem entrant a la BIOS per modificar l’ordre d’arranc (boot loader) i fer que el primer dispositiu d’arranc siga el cd rom o dvd rom i el segon el disc dur.

2) Després baixem des de softvalencià la imatge ISO de l’ubuntu i la cremem en un cd rom amb el vostre programa favorit, el meu és el K3b, el vostre pot ser Nero, això no és cap problema.

3) Seguim els passos d’instal·lació que trobareu a la web de softvalencià. En acabar traieu el cd rom i arranqueu l’ordinador.

Ara ve la part més feixuga, cal posar tots els programes habituals i els codecs multimèdia.

4) El primer que cal fer ara és actualitzar els programes, anant a sistema, administració, gestor de paquets synaptic. Instal·leu les actualitzacions i reinicieu l’ordinador.

5) Aneu a sistema, administració , controladors de maquinari, cerqueu els controladors ATI de l’ordinador i instal·leu-los. Reinicieu l’ordinador de nou.

6) Ara posarem java de 64 bits per tal de fer rutllar les aplicacions de java. Aneu a java.com i baixeu el paquet Linux x64 que ara és jre-6u22-linux-x64.bin, deixeu-lo en una memòria usb o carpeta coneguda, en el meu cas era dins la memòria usb a /media/disk/jre-6u22-linux-x64.bin

Obriu un terminal en aplicacions, accessoris terminal i executeu aquestes ordres:

cd /usr
sudo mkdir java
sudo cp /media/disk/jre-6u22-linux-x64.bin /usr/java
cd /usr/java
sudo chmod a+x jre-6u22-linux-x64.bin
sudo ./jre-6u22-linux-x64.bin
sudo update-alternatives –install “/usr/bin/java” “java” “/usr/java/jre1.6.0_22/bin/java” 1
sudo update-alternatives –set java /usr/java/jre1.6.0_22/bin/java
cd  /usr/lib/firefox-3.6.10/plugins
sudo ln -s /usr/java/jre1.6.0_22/lib/amd64/libnpjp2.so  /usr/lib/firefox-3.6.10/plugins

No patiu si canvia la versió de Firefox, java continuarà funcionant amb la nova versió de Firefox sense que tingau que fer res més. En una entrada anterior en aquest mateix blog s’explica per a que serveix cada ordre si teniu curiositat.

7) Ara cal afegir al repositori de paquets, el lloc on Ubuntu cerca programes, els programes multimèdia d’àudio i vídeo. Ho farem executant aquesta única ordre en la terminal:

sudo wget –output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list && sudo apt-get –quiet update && sudo apt-get –yes –quiet –allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get –quiet update

A continuació instal·lem alguns d’aquests codecs que ens faran falta per veure pelicules flash del youtube per exemple. Ho fem amb l’ordre següent en un terminal.

sudo apt-get install libdvdcss2 w64codecs gstreamer0.10-plugins-bad

8) Ara instal·len els programes per veure les animacions educatives swf de llocs web com UNESA i altres. Ho farem executant l’ordre següent en un terminal.

sudo apt-get install gnash mozilla-plugin-gnash swfdec-gnome swfdec-mozilla swftools

També prendrem la precaució de desinstal·lar alguns programes privatius que funcionen en Ubuntu de 32 bits però que ací a la versió de 64 bits molesten i impideixen el funcionament de GNASH. Ho farem amb l’ordre següent:

sudo apt-get purge flashplugin-nonfree flashplugin-installer

9) Ens cal un programa per poder baixar les pel·licules flash de youtube i veure-les després amb Gnome player fent doble clic sobre la pel·lícula baixada. Iniciem el navegador web Firefox i instal·lem la extensió Downloadhelper des d’el seu lloc web.

10) Sols us falta instal·lar wine per executar programes de windows, i el paquets de educatius de Edubuntu, per fer això executem l’ordre següent:

sudo apt-get install wine1.2 ubuntu-edu-primary ubuntu-edu-secondary ubuntu-edu-tertiary ubuntu-edu-preschool

Ja tenim un ordinador múltiple  nucli completament operatiu i en valencià. Podríem fer les mateixes tasques d’instal·lació que he explicat ací de forma gràfica com es fa a windows però perdríem més temps que si no férem amb un terminal. Ara sols cal clonar tota l’aula amb clonezilla però això és una altra història. Si algú té una maquina de 64 bits i no s’ha atrevit a provar l’ubuntu de 64 bits ja pot provar-lo. Funciona molt bé.

Font: Algunes ordres que apareixen en aquesta entrada les vaig trobar a la pàgina web de Ubuntu Comunity.

Sketchup7 executant-se en Ubuntu 10.04 de 64 bits