Voluntariat pel valencià

El passat nou d’octubre vaig ser a valència a la festa pel Valencià que va organitzar Escola Valenciana, hi vaig anar per promocionar entre els pares dels alumnes el programari  lliure que podeu baixar a Softvalencià, vaig muntar la paradeta amb el portàtil amb l’Ubuntu en valencià amb alguns jocs i aplicacions i vaig explicar als pares dels xiquets que van parar on baixar-se els programes i a alguns que es van mostrar més interessats en Ubuntu com s’instal·lava.

Em preocupa que els tutorials que tenim sobre com instal·lar Ubuntu en valencià no siguen especialment útils per al usuari més normal, doncs no tothom pot arribar a entendre com modificar la bios per fer que arranque primer el cdrom i després el disc dur per a continuació seguir la guia d’ instal·lació que hi ha explicada a Softvalencià.

El més fàcil seria que els usuaris anaren a la tenda d’informàtica on es compren els ordinadors i demanaren que l’informàtic que hi treballa els instal·lés l’ubuntu per un preu mòdic, al fi i a la cap tardaran 45 minuts, però pel que vist al meu poble a les tendes no saben que es ni Linux ni Ubuntu ni menys encara que se’l poden instal·lar en valencià. Mal anem si els comerços no són capaços de posar un retol que diga que per 60 € et podem l’Ubuntu actualitzat per que nosaltres no podem arribar a totes les trobades ni podem posar-lo a tots els valencians.

A la trobada vaig conèixer Daria , la tècnica del voluntariat pel valencià de Escola Valenciana, que em va explicar que al País Valencià, podem en contacte per parlar i fer pràctiques de situacions reals d’immersió lingüística ciutadans que parlem valencià amb ciutadans que viuen ací que no parlen valencià però que volem aprendre’l per integrar-se més. Em va comentar de fet que al poble on visc, Oliva (La Safor) no hi ha voluntaris i que des de l’ajuntament li van dir que ací no fa falta aquesta iniciativa per que a Oliva tothom parla valencià.  Jo vaig reconèixer que els meus alumnes no emigrants parlen majoritàriament en valencià, però li vaig dir que desconeixia el % d’emigrants que tenim.

He mirat les dades del Institut Nacional d’Estadística , i del darrer cens disponible avui  m’he fet aquesta gràfica de la torre de Babel on visc:

 

Nacionalitats residents a Oliva - La Safor (ambdos sexes)

 

L’INE no diu quin percentatge d’espanyols són valencianoparlants però podem suposar que si els 95% dels alumnes espanyols parlem a l’Institut català els pares també ho seran. I ara dic jo si no som capaços de oferir-nos per conversar amb qui vol aprendre la nostra llengua ara que els que no la parlen són un 30% , quan siguen els que no la parlen un 70% , quin interès tindran llavors en aprendre la nostra llengua si quan siguen majoria no els caldrà parlar-la, és ara que som majoritaris quan cal apuntar-se pel voluntariat pel valencià per que la nostra llengua siga cada vagada més utilitzada i no disminuïsca el seu ús.

A més a més, qualsevol que vulga aprendre el valencià es mereix el nostre respecte. A mi personalment sempre m’ha dolgut que en entrar a algun comerç a Alacant o a València i m’he adreçat en valencià, em contestaren de mala forma que ells no parlaven valencià. No fer res alimenta aqueix comportament.

Si ets valencià, i tens una hora setmanal durant huit setmanes posat en contacte amb Escola Valenciana per ajudar a que el valencià vaja a més.

2 comments

  • Pau on 11 d'octubre de 2010 at 23:16

  Bon apunt, Carles. Jo sóc de Sant Joan d’Alacant, un poble que fa 50 anys només parlava valencià. El valencià és, ara per ara, cosa de la gent gran. La gent jove no el parla. A Mutxamel, el poble del costat, sí que el parla la gent jove.

  L’actitud dels pobles compta molt. Sant Joan va decidir deixar de parlar en valencià, Mutxamel no. Esperem que Oliva no deixe de parlar-ne!

  La meua família és tota de Gandia, i el meu avi va decidir parlar a les seues filles en castellà «pa que es casaren, que en el castellà no agradaràs ningú».

  Tens alguna foto?

  sAlut!

  Pau

  • Carles on 12 d'octubre de 2010 at 12:44

  Hola Pau,
  No tinc cap foto de la trobada, un dels videoreporters de Escola Valenciana en va fer una toma ràpida mentre feia una instal·lació d’Ubuntu, però jo no vaig fer cap foto.

Els comentaris estan desactivats.