Un editor d'equacions com cal a l'OpenOffice

Si aquest curs proper us cal escriure equacions matemàtiques i us estàveu  plantejant utilitzar el Word de Microsoft Windows per utilitzar l’editor que incorpora. Cal que proveu l’editor d’equacions de l’OpenOffice 3.2.1 que du moltes millores millores, feia temps que no provava aquest editor de l’Open i m’haig de traure el barret, els xics de l’OpenOffice s’ho estan currant, per fi no té res a envejar amb l’editor del Word.

Aquest és una mini-guia per als usuaris que utilitzen molt el editor d’equacions i que volen posar-se un botó a la barra estàndard per cridar a l’editor amb un sol clic.

1)Baixeu i instal·leu l’OpenOffice en català des de la web de Softcatalà o des de la seua pàgina oficial (1) o baixeu i instal·leu-lo en català (valencià) des de la seua pàgina oficial (2).


En aquest segon cas no oblideu baixar-vos el corrector ortogràfic de català (valencià) doncs per defecte no el du.

2) Obriu l’OpenOffice 3.2.1 després d’instal·lar-lo, aneu a Eines/Ferramentes, Personalitza.

Nota: Si heu instal·lat l’OpenOffice en català tindreu al menú Eines, si heu instal·lat l’OpenOffice en català (valencià) que ha fet la Generalitat Valenciana tindreu al menú Ferramentes en lloc d’eines i altres canvis subtils deguts al fet que utilitza una guia d’estil diferent a la que estem acostumats a utilitzar.

3) Aneu al menú Barra d’eines, barra d’eines Estàndard Prem el botó Afegeix… que apareix marcat a la imatge de sota.

4) A la categoria Inserix/Insereix, selecciona l’ordre Fórmula amb el símbol d’arrel quadrada, i prem el botó Afegeix com veus a la imatge de baix.

5) Fixeu-vos que el símbol de l’editor d’equacions apareix al començament de la barra (a la imatge de sota marcat amb el número 1) , el movem fins dur-lo allà on volem amb les fletxes cap amunt i cap avall (marcades amb el número 2), fixeu-vos també que la nova situació de la icona de l’editor es veu de seguida que prems la fletxa per moure’l a la barra (la situació de la icona es veu a la imatge amb el número 3). Quan us agrade la situació, per exemple a sota d’Inserix/Insereix premeu D’acord/CORRECTE.

Ja teniu la icona del editor d’equacions a la barra a un lloc molt accessible. Mireu de forma breu com funciona.

Premeu la icona i escriviu una equació, aneu al menú de potències i premeu sobre el quadrat de la base i escriviu el nombre e

Premeu el interior del quadrat de l’exponent i escriviu x


Premeu a la finestra de baix del tot al final de l’equació i escrivim la resta de l’equació, i per acabar premem fora de l’àrea d’edició ( que apareix a la imatge amb la paraula ací).

Les formules matemàtiques ja estan llestes per al vostre document. No trobeu que seria una autentica llàstima utilitzar programari privatiu piratejat sense necessitat quan podeu utilitzar programari lliure i a més a més en la nostra llengua català/valencià ?

A veure quan adopta el govern de l’estat l’estàndard OpenDocument per  tots els documents que cal enviar o rebre de l’administració pública. El que vulga l’OpenOffice el podrà utilitzar sense pagar-ne ni cinc cèntims i el que vulga continuar utilitzant el Microsoft Word podria continuar utilitzant-lo per escriure documents en el format privatiu o en el format OpenDocument pagant el complement que permet fer-ho, si ja paguen per utilitzar el MS Word bé poden pagar un cèntims més per tindre un format estàndard i lliure amb el qual relacionar-se amb l’administració.

L’administració holandesa i la francesa van adoptar el format OpenDocument per escriure i alçar els seus documents per no dependre de cap companyia i em va sorprendre que la darrera vegada que vaig demanar informació comercial a una empresa francesa en va enviar la documentació en l’estàndard OpenDocument sense demanar-li’ho expressament, la qual cosa és senyal que allí el format escollit per relacionar-se amb l’administració va a missa. Cal reconèixer que ens porten molt d’avantatge, mentre que ací la classe política, amb honroses excepcions, utilitza les tecnologies de la informació i la comunicació per fer demagògia.