Occitània

Es coriós veire la nèu a 1912 mètres de nautor rosigada pel vent mentre tu ès a 18 gras en jogant amb los mainats en amagant d’uòus de pasca. Los païsatges son fòrça polits, i a de bòsques d’alzines e de pins blancs al bòrd de camps de vinhas e d’autras de cerièras.

Païsatge Occitan (Mont Ventor)

Païsatge Occitan (Mont Ventor)

Las vilas son pichonas, i trobaretz de parcs pensats pels mainats e fòrça fonts naturalas d’aiga. Los monuments son fòrça plan conservats, fa gòi veire de fortalesas medievalas en resistint depès lo passatge del temps. M’aviá entristit fins ara quand pensava dins los nòstres castèls campulats per òrdre de Felip V e jamai mai rebastits. Se visitatz las bibliotècas mas trobaretz una causa coriosa , i a pas cap de òbra en la lenga del país, fins e totas las cançons tipicas d’Occitània es trobatz tradusidas al francés e sonque se trobatz un libre ont sián las particions trobaretz dejós dels pentagrames la lenga occitana.

L’occitana es una lenga mòrta per los sieus abitants d’aquel costat del Pirenèus. Sonque dins la val d’Aran es obligatòri per los sieus  abitants escolaritzar-se en occitan , catalan e espanhòl, al costat francés pòdes trobar d’escòlas ont escolaritzar çò de tieu filhs en francés e occitan mas se pòdon comptar amb los dits de la ma.

Me gardi ara los sieus castèls depès d’una autra forma, « avètz salvat los monuments mas vosautres i sètz pas e la vòstra lenga tanpauc.». Mentre al País Valencian i aja valencian parlant catalan, parlar castelhan e anglés es tanben fòrça util mas estampa pas lo caractèr, mentre los valencians ensenham lo valencian als nòstres filhs e filhas eles auràn pas ganhat.

Castèl campulat a Oliva-País Valencian per òrdre de Felip V d'Anjau (Google maps)

Castèl campulat a Oliva-País Valencian per òrdre de Felip V d'Anjau (Google maps)

Mai informacion sus Felip V d’Anjau aicí.