El programari lliure no plou del cel

Acabe de llegir una entrada al fòrum d’eXe que ha confirmat el sospitava. Els fons per desenvolupar l’eXeLearning s’han acabat i no es continua desenvolupant el projecte. L’autor principal resol els “bugs” més greus i continua compilant el programa a les diferents versions de sistemes operatius però no hi ha plans de futur per al programa.

Aquest programa està adreçat a professors  que volen crear recursos didàctics digitals sense tindre  coneixement de llenguatges web, i permet exportar a un Entorn Virtual d’Aprenentatge els materials didàctics.

Considere aquest programa molt important per a l’èxit del programari lliure a l’ensenyament secundari. Tot i que vaig provar Mandrake ,OpenSuse , Debian, i  Ubuntu, com que  m’agradava més Dreamweaver , i NVU no em feia el pes fins que no vaig provar l’eXe no vaig fer el bot de suprimir el Windows.

Si volem que el professors de secundaria creen materials didàctics, malament anem si ho han de fer amb programari pirata, i l’eXe va de perles doncs és lliure , funciona en MS Windows, en GNU Linux i en MAC OS X, i a més a més és molt fàcil utilitzar-lo.

Que passarà ara ? S’obren dos possibilitats:

 • Cap administració educativa prem el relleu i millora el codi font, amb la qual cosa a mig termini acabarà desapareixent.
 • Alguna ( o algunes) administracions educatives s’agafen seriosament açò del programari lliure i donen un cop de ma contractant informàtics que reescriguen el codi font i el milloren.

El programari lliure no plou del cel, els informàtics s’han de guanyar les garrofes i els programes que tenen usuaris no generals sols amb voluntarisme no tenen prou per sobreviure.

Les administracions educatives espanyoles es van apuntar a la moda del Linux per estalviar diners i van traure quasi totes la seua distribució , collint el programari que ja hi havia fet, i adaptant-lo a les sues necessitats però desenvolupar/donar suport al programari Linux em sembla que no han fet molt. Sols veig suport a la casa de Redmont per fer que el netbooks a primària també duguen aqueix sistema operatiu, veig contractes multimilionaris per portar seus d’aqueix sistema a casa nostra , trobe a faltar que es dediquen els mateixos cales per contractar informàtics per millorar o desenvolupar programes lliures.

2 comments

  • Daniel on 15 de març de 2010 at 21:50

  Si l’eXeLearning desapareix ha d’apareixer una alternativa igual de senzilla de crear materials amb aparença de pàgina web. El que proposes estaria molt bé, ja que a l’àmbit educatiu ens estem aprofitant de les distribucions linux, hauríem de contribuir, i que millor que contractar professionals que programen programari lliure d’ús educatiu. A eixe respecte, una aplicació senzilla d’electricitat no estaria mal.
  Crec que al País Valencià l’alternativa seria subcontratar una empresa per a que realitzara eixe servei, com passa amb el Salt.

   • Carles on 15 de març de 2010 at 22:49

   Una aplicació senzilla d’electricitat la tenim ja disponible a Linux , és diu Ktechlab i és tant fàcil d’instal·lar com anar a Synaptic i marcar la seua instal·lació. Els alumnes no tenen Linux a casa però podem fer-los una copia personalitzada de la nostra distribució favorita amb remastersys i donar-los un cd-live amb Linux , ktechlab i altres cosetes instal·lades, per tal que a sa casa treballen amb ktechlab si volem acabar alguna feina.

   El Salt no és programari lliure tot i finançar-se amb diners públics , doncs recorde que a la darrera convenció de Lliurex algun informàtic va preguntar per què no havien alliberat el codi font i la resposta va ser “No s”ha considerat oportú”, i quan li van preguntar si pensaven donar suport a Apertium que fa el mateix i és programari lliure i la resposta també va ser negativa.

   Si una administració paga pel desenvolupament de programari amb fons públics el que hauria de fer és publicar el codi font i deixar que altres (també altres administracions) el puguen millorar. Sempre es pot escollir una llicència que impedisca que en traguen diners altres.

Els comentaris estan desactivats.