Instal·lar la darrera versió de java (jre) a Ubuntu

A vegades quan mires per què alguns applets no funcionen com cal no saps si es degut a la versió de java, o la versió del programa amb el qual retoques els applets, en aquest cas és GeoGebra, així que us deixe una xuleta per si a algú li cal provar no el darrer java de ubuntu sinò el darrer java de SUN . Jo ho he fet en un Ubuntu 9.04 , al 9.10 sols caldria modificar lleugerament aquestes instruccions.

#Descarreguem java de la web de http://java.com

#Desinstal·lem sun-java6-plugin a synaptic o amb
sudo apt-get purge sun-java6-plugin

#Anem on volem instal·lar java
cd /usr/lib/jvm

#Canviem el paquet baixat de directori
mv  $HOME/Baixades/jre-6u18-linux-i586.bin /usr/lib/jvm

#Comencen la instal·lació de java
sudo ./jre-6u18-linux-i586.bin

#Aceptem la llicència i instal·len java

#Si Firefox està instal·lat en aquest directori:
/usr/lib/firefox-3.0.17/plugins

# i el JRE está instalado en este directorio:
/usr/lib/jvm/jre1.6.0_18

#Par anar al directori de plugins del navegador escrivim al terminal:
cd /usr/lib/firefox-3.0.17/plugins

#Escrivim la comando sigüent para crear un enllaç simbòlic al plugin de Java per al navegador Mozilla.
sudo ln -s /usr/lib/jvm/jre1.6.0_18/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

#Afegim el nou java a les alternatives del sistema ubuntu:
sudo update-alternatives –install “/usr/bin/java” “java” “/usr/lib/jvm/jre1.6.0_18/bin/java” 1

# Veure quins java tenim instal·lats
sudo update-java-alternatives -l

# Canviar la maquina de java. Per triar quina maquina de java és la que hi ha per defecte si en tenim vàries instal·lades cal escriure en un terminal i triar el número de la que volem.
sudo update-alternatives –config java

#Ara ja tenim el sistema amb la darrera JVM maquina de java.

Fonts:
1) http://java.com/en/download/help/linux_install.xml#selfextracting
2) https://help.ubuntu.com/community/Java

4 comments

Anar al formulari de comentaris

  • Pau on 4 de març de 2010 at 9:43

  Hola Carles, felicitats pel teu bloc. L’he descobert per casualitat i m’alegre comprovar que al país valencià hi ha persones que aposten pel programari lliure a les escoles.
  M’agradaria fer-te un parell de consultes. A la meua escola estem pensant en instal·lar lliurex, però tenim alguns dubtes. No som usuaris avançats i abans de posar-nos en marxa ens agradaria conèixer l’experiència d’altres centres. Què tal funciona lliurex? Quines són les bones i males experiències que heu tingut?

  Pau

   • Carles on 4 de març de 2010 at 16:34

   Lliurex funciona molt bé si no ets un usuari avançat , no vas a canviar mai de proveïdor d’internet, i no vas a instal·lar molts programes nous.
   Si ets un usuari amb necessitats més especials i vols instal·lar per exemple un programeta per xifrar-te fitxers en memòries usb que es diu TrueCrypt , ja no et funciona per un problema amb la versió de nucli que du lliurex (amb ubuntu si que pots). Si tens algun professor que vol dur-se la seua connexió de casa d’internet amb llapis usb per al seu portàtil per que vol anar més ràpid que amb la connexió de conselleria, lliurex no et reconeixerà aquestes connexions (Ubuntu si ho fa). Alguns models d’impressora nous amb lliurex costen molt de fer anar i amb ubuntu costen menys.

   Si sols aneu a utilitzar, internet amb Firefox , l’openoffice , qualsevol impressora HP ( les impressores hp són reconegudes de forma automàtica per qualsevol ubuntu/lliurex) , i els programes educatius que ja du lliurex, llavors lliurex és la distribució per la vostra escola i pots estar segur que us podreu oblidar per sempre dels virus i dels programes espia, i no lamentaràs MAI el canvi de windows a linux.

   Si aneu a fer alguna cosa més, llavors la teua distribució és la darrera Ubuntu , afegint-li des de el gestor de paquets synaptic situat en el menú “Sistema” , “Administració” (sempre que tingau internet amb més de 150 Kb/s ) el paquet edubuntu-desktop per tindre els programes educatius que du lliurex, i els paquets sun-java6-jre , sun-java6-plugin i flashplugin-nonfree , flashplugin-installer per navegar per internet amb java i flash de forma còmoda. A més a més Ubuntu 9.10 ja és pot posar en un alt percentatge en el català de valència com vaig explicar una altra entrada més avall.

   No puc ser més concret , tot depèn de les vostres necessitats.
   Salutacions cordials.

  • Pau on 8 de març de 2010 at 15:10

  Moltes gràcies Carles, i disculpa les molèsties!

  Precisament un dels dubtes que tenia era les diferències entre Lliurex i Ubuntu. Em feia por que a Lliurex ens trobéssim amb més entrebancs que amb edubuntu i, pel que em dius, la intuïció no em fallava. Les darreres distribucions d’ubuntu van molt bé per usuaris novells i crec que, al final, optarem per esta opció.

  Seguiré amb atenció les entrades al teu bloc.

   • Carles on 8 de març de 2010 at 21:07

   No és cap molèstia.
   La cosa que darrerament més m’ha costat a Lliurex era fer anar un escànner Brother i amb Ubuntu vaig posar un paquet deb i vaig modificar una llibreria de SANE i va anar com la seda. La gran diferència entre Lliurex i la darrera ubuntu (edubuntu) són 1.5 anys que en informàtica és molt si vas a treballar a casa amb ubuntu, al centre se “suposa” que tens el SAI i no es important això.

Els comentaris estan desactivats.