Instal·lar Ubuntu 9.10 (karmic) en valencià

La darrera versió de Ubuntu permet instal·lar i treballar en la variant valenciana de la llengua. Aquests paquets de llengua s’han fet amb molta cura , són respectuosos amb la unitat de la llengua doncs utilitzen les formes valencianes quan hi ha diferències respecte a les catalanes, per exemple , en valencià utilitzarem Alçar en lloc de Desar, o del Guardar castellà, utilitzarem Ix en lloc de Surt , però intenten ser neutres i no cercar diferencies on no en hi ha.

Anem a veure com instal·lem l’Ubuntu Karmic ( 9.10) en valencià des del començament. Suposarem que voleu fer una partició i conservar el vostre windows.

1. Baixem la imatge iso des de la pàgina d’Ubuntu i la cremen amb el Nero cercant la opció de gravar un cdrom a partir d’una imatge iso (NO crear un disc de dades).

2. Posem el cdrom gravat dins de l’ordinador i reiniciem l’ordinador. (Ara arrancarem no des del disc dur sinó des del cdrom , si sols podeu arrancar des del disc dur us caldrà modificar la bios, cercant en el menú boot , la opció de 1r device cdrom i 2on device el disc dur). Veureu una pantalla com aquesta. Escolliu el català.escollir llengua

3. Premeu instal·la l’Ubuntu.

instal·la ubuntu

4. Escolliu com llengua de la instal·lació el català.

llengua instal·lació

5. Escolliu la ubicació per poder ajustar la zona horària del vostre rellotge local.

ubicació

6. Escolliu el tipus de teclat. Això ho fa el sistema de forma automàtica, si no sabeu quina és la millor opció deixeu l’opció triada pel programa.

tipus de teclat

7. Ara cal fer el particionat, és a dir, quina quantitat d’espai deixem a cada sistema operatiu. Podem esborrar tot el sistema previ i carregar-nos el windows. Seleccionar de forma manual com fem les particions ( cosa que sols faran els usuaris experts). O utilitzar l’espai lliure continu més gran , això és , emprarem la barra per fer espai per a l’Ubuntu aprofitant els espai lliure que no em utilitzat dins de windows.

Particionat inicial

Inicialment el sistema ens proposa una aprofitar una quantitat mínima per treballar. Si movem la barra podem reduir l’espai lliure buit dins de windows i reservar-lo per Ubuntu. No patiu si voleu donar massa espai a Ubuntu i li’n voleu llevar a windows el sistema us dirà que no podeu fer això. Mireu el particionat de mostra.

Particionat final

8. Poseu les vostres dades per entrar més tard a l’ordinador. No oblideu el nom d’usuari i la contrasenya. Podeu escollir que entre de forma automàtica si el vostre equip és una torre que sempre estarà en casa, però no habiliteu l’entrada automàtica mai en un portàtil per obvies raons.

Dades personals

9. Confirmeu els canvis que aneu a fer. Quan premeu Instal·la no podeu parar la instal·lació una vegada començada o us quedareu sense cap sistema aprofitable. (Hauríeu de tornar a fer la instal·lació com s’explica ací.)

Confimar la instal·lació

10. La instal·lació comença , us va informant de les novetats d’aquesta versió,

Instal·lació comença

i us avisa quan s’acaba que  cal traure el disc per començar a treballar amb el nou sistema operatiu de forma autònoma.

Instal·lació acabada

11. Arranquem el nou sistema operatiu i quan ens ho demane actualitzem la llengua. També podem anar nosaltres a System, Administration, Language Suport i actualitzar la llengua (Update).

Actualitzar la llengua (update)

12. Tornem a entrar al sistema i ara entrarem en valencià. Premem la pestanya del menú de llengua.

Menú de llengua

Ara triem altres per poder escollir la llengua del nostre sistema operatiu.

Triar llengua (altres)

i escollim la segona opció de català (Espanya) , la primera és el català (estàndard general).

Segona opció català (Espanya)

13. En entrar trobareu una part important del programes traduïda al valencià , portem traduïts el 91% del Gnome 2.28, l’actual estable, però encara queda molta faena per fer. Els programes que no estan traduïts en la variant valenciana , com l’OpenOffice, els trobareu en l’estàndard  general català. Els companys Pau i Toni estan preparant un parell de coses per facilitar la traducció de programari.

Ací teniu una captura de l’escriptori amb el programari dia en la variant valenciana.

Dia en valencià

Nota per als usuaris de vista o windows 7: Si voleu instal·lar qualsevol Linux i conviure amb aquestos windows us cal saber que a can Microsoft no us han posat fàcils les coses. Doncs aquestes versions de windows ocupen tres particions físiques, la de restauració, la dels programes i la de les dades. Sols podreu instal·lar Ubuntu si creeu les particions d’Ubuntu de forma lògica, això sols es pot fer de forma manual (avançada), arrancant l’ordinador amb un LiveCdrom d’Ubuntu i utilitzant gparted per fer espai buit al sistema i empetitir Windows, i després creant una partició per als programes d’Ubuntu (/ o arrel ) de 10000 MB, una partició de 2000 MB per l’àrea d’Intercanvi o swap, i la resta de l’espai per a les vostres dades (/home). No cal dir que això no és per usuaris nouvinguts. És a dir, si voleu mantindre aquestes versions de windows us cal buscar ajuda.

3 pings

  1. […] Guia d'instal·lació d'Ubuntu 9.10 en català i variant valencianalaendle.wordpress.com/2009/11/03/instal%C2%B7lar-ubuntu-9-10… per marcbel fa pocs segons […]

  2. […] una mica de l’àmbit de la sessió, més que res per temps, simplement us recomano que aneu a aquest lloc web on s’explica de manera molt planera com instal·lar-se un sistema GNU/Linux Ubuntu sense […]

  3. […] Guia feta per Carles Ferrando […]

Els comentaris estan desactivats.