Fer anar picaxe a Linux (I)

Em deia un company l’altre dia , en un curset del cefire a Gandia, quan li comentava que les alternatives a Crocodile Technology ,  són Ktechlab ( tutorial espanyol ) junt amb picp a Ubuntu que és el programa amb les llibreries per escriure els micropics, que la Generalitat Valenciana va dotar tots els centres amb un programa per programar micropics que sols funciona amb windows , no va a Lliurex amb wine.

Independentment de l’error greu  de la Conselleria doncs quan va treure a subasta el concurs per adjudicar el programa ja tenia lliurex operatiu i a molts centres, cal aprofitar aquest programa que ja té tothom i anem veure com fer-lo anar GNU Linux.

Si provem a obrir el PICAXE Programming Editor amb wine en mode gràfic  ho fa, s’instal·la però en intentar fer-lo anar després ens eix aquest missatge gràfic, i no diu com arreglar-ho.

Però si el fem anar en mode consola ens mostrarà per que no funciona.

1- Fem anar el programa en mode consola amb wine

wine “/home/convidat/.wine/drive_c/Program Files/Programming Editor/progedit.exe”

veurem el mateix missatge d’abans però ara la consola ens suggereix que podem fer

Si mirem bé ens diu que falta la llibreria de sistema mfc40.dll que li cal a wave32.ocx , i això és el que li anem a donar a wine, anem a copiar els fitxers mfc40.dll i wave32.ocx des de C:\windows\system32 a
/home/usuari/.wine/drive_c/windows/system32

En arrancar de nou ja funciona picaxe.

Ara sols falta crear un enllaç al programa sense tindre que recurrir a la consola, si als alumnes no  entren a la consola en windows de cap de les formes els hem de fer entrar a la consola en GNU/Linux. Per posar aquest enllaç anem Sistema, Preferències, Menú principal, Menú nou (Tecnologia) i +Element nou, posem el nom del programa i l’ordre per obrir el programa que ja hem vist abans.

Ens ha de quedar com això:

En acabar els nostres alumnes quan entren a Lliurex han de trobar un menú semblant a aquest.

És clar que les administracions haurien de promoure les alternatives lliures com ktechlab i si fan concursos per proveir-se de programes haurien d’exigir que el producte funcionés en GNU/Linux i que el codí font fora de domini públic, fer una altra cosa és complicar la vida als professors que no són experts informàtics i sols volen que les coses funcionen siga on siga.

Us deixe la recepta per fer anar picaxe a lliurex partint de cero.

1- Instal·lar wine amb synaptic
2- Copiar els fitxers mfc40.dll i wave32.ocx des de C:\windows\system32 (el windows ha de tindre instal·lat picaxe) a
/home/usuari/.wine/drive_c/windows/system32

3- Instal·lar picaxe de forma normal amb wine ( premer sobre bas805.exe
i obrir amb wine )

4- Després de la instal·lació posar l’enllaç per tal que els alumnes l’executen de forma automàtica, l’ordre és:
wine “/home/convidat/.wine/drive_c/Program Files/Programming Editor/progedit.exe”
El meu usuari és convidat, el vostre canviarà.

5- Posar l’enllaç per facilitar el treball als alumnes.

_________________________________________________________________________________

Actualització feta el febrer de 2009 per comentar que una vegada provat el programa amb wine , funciona però no transmet les dades directament a la targeta picaxe conectada a l’ordinador. Ens cal convertir el diagrama de fluxe del programa a codi basic *.bas i obrir aquest codi  de forma nativa a Linux amb “LINAXEPAD” que reconeix els micropics de forma nativa a Linux i es capaç d’escriure als micropics. (Gràcies a Juan Bautista Talens per sugerir-me  seguir el desenvolupament de AXEPad )

2 comments

1 ping

  • Sergi Gellida on 13 de maig de 2009 at 18:47

  Moltes gràcies.
  Tenia aquest problema i ja l’he resolt gràcies a tú.

  2 presuntes:
  1a) També utilitzo Electronic WorkBench 5.1 amb wine i resulta que no apareixen les unitats (volts, hertzios, etc ).
  En la imatge els pots comprobar.
  http://img89.imageshack.us/img89/1913/ewb51.jpg
  ¿alguna solució?

  2a) A més de Oregano, Ktechlab i GuidoVanRobot, ¿quins programes utilitzes en lliurex/linux per l’assignatura de tecnologia?

  En el centre on estic, aquest és el primer curs amb lliurex i fem anar programes de windows amb l’emule:
  Cocrodile, ElectronicWorkBench, FluidSim i Picaxe.

  • Carles on 13 de maig de 2009 at 22:30

  Hola Sergi:
  Moltes gràcies a tu per utilitzar programari lliure si hi ha opció a fer-ho. Et conteste.

  1a) No utilitze Electronic WorkBench 5.1 , amb Crocodile Tecnology i Ktechlab tinc prou a ESO, però em consta que hi ha companys que a Batxillerat en lloc del EWB utilitzen Tina amb wine que rutlla bé. ( De totes formes el provaré i et diré alguna cosa).

  2a) Amb wine funcionen Cocrodile, ElectronicWorkBench, FluidSim , Picaxe { en lloc de Picaxe m’agrada més LinAxepad que si es nadiu per Linux com vaig posar a les entrades “Fer anar picaxe a Linux (II) i (III)” } però també et funciona Bricscad (BricscadPro-V9.1.10-1-en_US.exe ) per als que amb qcad ( jo de moment tinc prou) no en tenen prou i volen la alternativa a AutoCad recomanada pel Col·legi d’arquitectes de Madrid, fins i tot rutllant amb wine se li poden afegir afegir les impressores que tingues a Ubuntu i imprimeix perfecte. (No sé que fa la Generalitat Valenciana pagant llicències de Autocad als centres de FP on els cal en lloc de pagar Bricscad que és molt més barat.)

  En quan a programes nadius Linux a més a més de Oregano, Ktechlab i GuidoVanRobot també tens Arduino com una alternativa a la Picaxe.

  Igualment hi ha Robolinux que té pocs nivells i sols et servirà a tercer d’ESO. Robolab 2.5.4 rutlla amb wine però no passa programes a la targeta RCX, et cal copiar el programa fet amb Lliurex a un memòria usb i passar-lo al RCX amb un windows ni que siga rutllant dins de Sun VirtualBox. Em consta que LeJos funciona de forma nadiua amb Linux amb els RCX però no l’he provada encara ( ho faré el curs proper, però pot ser un candidat a utilitzar a Batxillerat per programar amb Java els robots LEGO).

  Altres programes que no m’agraden tant per dificultosos d’emprar a l’ESO són: Kicad, qucs , pcb-gtk , piklab, klogic.

  salutacions.

 1. […] anar picaxe a Linux (i II) Havien vist en una anterior entrada com fer anar el PICAXE® Programming Editor a GNU Linux amb wine sense errades. I havien dit que […]

Els comentaris estan desactivats.