No tens dret

Donava per perdut aquest lloc i ni havia rectificat que l’eXe ja és pot executar en Firefox 3 però necessite contar quelcom al vent i exorcitzar els dimonis així que reactive de nou el lloc.

Aquesta setmana passada vaig instal·lar una partició amb programari lliure (Linux) a l’ordinador de la sala de professors amb arranc dual per donar a coneixer l’alternativa de linux on per defecte arranca en primer lloc windows, i un funcionari del centre m’ha manprés pels passadisos molt enfadat dient-me “No tens dret a instal·lar Linux a la sala de professors , l’ordinador no és teu, si vols Linux instal·la’l a casa o al teu departament.” no cal dir que m’he quedat glaçat per la forma i pel contingut i després de rumiar-ho m’agradaria recordar als alumnes que ens van escoltar i als seu pares/mares algunes coses.

Legalment qualsevol ciutadà té dret a no estar discriminat a l’escollir les aplicacions o sistemes per relacionar-se amb les administracions públiques sempre i quan s’utilitzen estàndards oberts segons la llei 11/2007 de 22 de juny d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics i l’ensenyament , recordem-ho, és un servei públic. Però és que a més a més la llei 11/2007 de 22 de juny d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics també diu que les administracions públiques utilitzaran estàndards oberts i això justifica el meu dret a utilitzar a la sala de professors el sistema que que jo vulgui.

Tanmateix hi ha, a més a més, motius tècnics per justificar la meva predilecció per aquest sistema operatiu, us els resumiré fent una breu comparativa:

1) Resistència als virus:

Gnu/Linux: És immune als virus que no l’afecten en absolut per el seu disseny.

Windows: És molt feble i és afectat pels virus i ni tant sols els antivirus son capaços de garantir la integritat de les dades.

2) Actualitzacions automàtiques de paquets:

GNU/Linux: Actualitza de forma automàtica els paquets que calen per mantindre el sistema.

Windows: Els paquets s’actualitzen de forma manual. Algunes actualitzacions poden ocasionar conflictes.

3) Actualitzacions totals del sistema (upgrade), sense importar el vell que es:

GNU/Linux: Instal·la-ho una vegada , posa-lo al dia quan calga. Inclús el maquinari vell pots ser actualitzat.

Windows: Sols es trauen versions noves sense actualitzar tot el sistema. Les maquines antigues deixen de ser útils doncs no admeten les noves versions.

4) Miralls , un estalvi de temps:

GNU/Linux: Hi ha molts miralls (mirrors) on descarregar-se de forma automàtica les actualitzacions dels paquets.

Windows: Les actualitzacions sols surten una vegada al mes i sols en servidors de la companyia Microsoft.

5) Accés complet a la informació abans de les actualitzacions:

GNU/Linux: Les notes de llançament indiquen que ha canviat d’una versió a l’altra i quin efecte tindrà sobre el sistema.

Windows: Informació nul·la sobre que fan les actualitzacions abans de posar-les i també després de posar-les.

A més a més si com coordinador TIC del centre (TIC = Tecnologies de la Informació i la Comunicació ) no puc amb el vist-i-plau de la directiva instal·lar un Linux amb arranc dual a la sala de professors i ensenyar a qui ho vulgui com funciona, per a que collons serveix la figura del Coordinador TIC a la Comunitat Valenciana ?

Salutacions cordials als meus alumnes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.