Omet navegació

6.3 El canvi climàtic actual.

Es veu que tot i les glaciacions seguides de períodes interglaciars que ha tingut la Terra durant els darrers 5,3 milions d'anys la temperatura mitjana de la Terra ha disminuït fins arribar a la temperatura més baixa al començament del darrer període interglaciar en que la concentració de CO2 era de sols 170 ppm. El que ha fet l'home des de la revolució industrial ha estat alliberar a l'atmosfera CO2 al cremar combustibles fòssils fins arribar a una concentració de CO2 del 390 ppm actuals.

Mireu com l'ésser humà ha augmentat la concentració de CO2 a la Terra.

 

Increment de la concentració de CO2 provocada pels humans
CO2 1850 2009
Earth Observatory NASA. Variació de concentració de CO2 des de 1850 fins 2009 (CC BY)

Pot la Terra absorbir de forma ràpida aquest augment de la concentració de CO2 ?

 

La figura de baix representa el cicle del carboni ràpid que mostra el moviment del carboni entre la terra, l'atmosfera i els oceans. Els nombres grocs són els fluxos naturals, i els rojos són les contribucions humanes en gigatones de carboni a l'any. Els nombre blancs indiquen el carboni emmagatzemat.

Cicle del carboni
NASA. Cicle del carboni

Observa que els humans llancem a l'atmosfera 9 gigatones/anys mentre que la Terra sols elimina el CO2 de forma lenta a l'oceà on els ions de calci reaccionen amb el bicarbonat (que s'ha produit al arrossegar la pluja CO2 atmosfèric i dissoldre'l en forma de bicarbonat) per formar carbonat de calci en forma de conxes marines, aquesta recció la fan els organismes marins com el coral, i els microorganismes marins com els cocolitòfors i foraminífers , que quan moren s'acumulen al fons marí on formen roques riques en carbonats càlcics.

Només el 80 per cent de la roca que conté carboni està feta d'aquesta manera. El 20 per cent restant conté carboni dels éssers vius (carboni orgànic) que han estat incrustades en capes de fang. La calor i la pressió comprimeixen el fang i el carboni al llarg de milions d'anys, formant roques sedimentàries com la pissarra. En casos especials, quan la matèria vegetal morta s'acumula més ràpidament , es formen capes matèria organica que es converteix en carbó o gas natural a les roques sedimentàries com l'esquist.

 El 20% del CO2 que llancen anualment els humans a l'atmosfera s'acumula en ella i no pot ser absorbit ni pels oceans ni per la vegetació, i contribueix a augmentar la Temperatura del planeta.

La distribució de l'energia rebuda del Sol per la Terra es fa mitjançant dos formes amb la circulació dels vents i mitjançant la corrent termohalina oceànica.

Ací tens una animació de les cel·les d'aire a l'atlàntic, junt a la corrent termohalina oceànica , també coneguda a l'hemisferi nord amb «corrent del Golf».

Circulació d'aire a l'Atlàntic
Circulació d'aire a l'Atlàntic
C.Ferrando. Cel·les d'aire a l'Atlàntic (CC BY-NC-ND)



Ací tens una animació de la circulació de l'aigua oceànica a la corrent termohalina a l'hemisferi sud,

 

Circulació oceànica a l'hemisferi sud
Termohalina Antarctica
C.Ferrando. Termohalina Antarctica (CC BY-NC-ND)

 

A continuació et mostren com ha variat el calor de la Terra durant les darreres dècades en graus centígrads.

Escalfament de la Terra
NASA. Escalfament de la Terra